Moții din Apuseni au pus mâna pe flinte când au auzit că premierul României va fi Orban

Mobilizare exemplară în Munții Apuseni unde locuitorii din mai multe localități prin care a trecut Avram Iancu și-au scos din șuri și poduri flintele ascunse și au sunat adunarea din bucium, toată lumea să se prezinte până mâine dimineață la Gorunul lui Horea din Țebea.

„Apăi pentru asta ne-am luptat noi atâția ani, pentru asta ne-am sacrificat pruncii și strămoșii, să fie iar ungurul stăpân pe aceste meleaguri? Cică-l cheamă și Ludovic, ca pe Ludovic de Anjou al ungurilor! Capul său va fi atârnat de țepele care înconjoară statuia lui Avrămuț din Cluj, aia urâtă”, a declarat un reprezentant al moților în timp ce traversa orizontal cu indexul de la mâna dreaptă de-a lungul gâtului propriu.

Revolta moților se desfășoară în paralel cu o mișcare intelectuală în care mai mulți dascăli, preoți și avocați din Ardeal au constituit o delegație care va fi trimisă în Dieta României să anunțe doleanțele poporului, printre acestea numărându-se „fără unguri” și „să dăm și-un șut în cur tâmpiților de sași”.

Scris de Ef
25 octombrie 2019 16:10
Citește mai mult despre: orban

Alte articole

Vezi mai mult