O nouă ipoteză istorică: Bătălia de la Podul Înalt a început ca o simplă încăierare în cârciumă

Noi descoperiri arheologice făcute în zona Vaslui-Podul Înalt au scos la iveală noi dovezi care susţin această ipoteză. „Practic, erau doi moldoveni care se ciondăneau între ei şi un otoman, care trecea prin zonă, a vrut să-i despartă, că-l încurcau la rugăciune. Ăştia au pus mâna pe par şi, de aici, lucrurile au cam escaladat”, spune istoricul Ghiocel Asimionesei.

Cronicile turceşti au relatat în amănunt evenimentele de la cârciuma „Podul Înalt” din 1475. „După primii pari primiţi în cap, Yusuf Ergen a solicitat ajutorul camarazilor săi care au fost înfrânţi deîndată de mult mai aprigii moldoveni, un neam de oameni foarte rezistent la bătaie şi omor. În cele din urmă sultanul Mehmet al II-lea a trimis un întreg corp expediţionar, de 120.000 de oşteni, conduşi de Suliman Paşa. Cu toate acestea, trupele noastre au fost învinse de legendarul beţiv şi curvar Ştefan zis „cel Mare””, se arată în hrisoavele păstrate la Istambul.

Este interesant de menţionat că nu înfrângerea militară i-a uimit pe cronicarii turci. „Cel mai ciudat a fost ce a urmat după, când au început să violeze toate femeile în vârstă în teritoriul cuprins între Cetatea Albă şi Chilia”.

În cinstea victoriei de la Podul Înalt în zonă a fost construită o statuie a lui Ştefan cel Mare călare. La cererea autorităţilor comuniste, câţiva ani mai târziu, a fost adăugat şi un cal.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Eftimie
26 februarie 2014 11:02

Alte articole

Vezi mai mult