Patriarhia a pronunţat o sentinţă de condamnare la moarte pentru străinii care fac glume cu români

Recentul scandal din Franţa în jurul unei caricaturi care-i face pe români hoţi a stârnit reacţia moderată a Patriarhiei. Preafericitul Daniel a pronunţat o sentinţă solemnă de condamnare la moarte îndreptată împotriva oricărui cetăţean străin care mai face glume cu români. Sentinţa poate fi dusă la îndeplinire de către orice bun creştin ortodox, care va fi recompensat pentru aceasta cu o scutire pe 10 ani la plata taxelor de înmormântare.

Iniţial, Patriarhia Română a vrut, ca răspuns la caricaturile apărute în presa occidentală, să ceară doar interzicerea oricăror imagini reprezentând români şi să introducă o poruncă în acest sens în Biblie. „După aceea ne-am gândit însă că e o încălcare a libertăţii de exprimare”, a explicat Patriarhul Daniel, „aşa că ne-am limitat la o sentinţă religioasă de condamnare la moarte împotriva străinilor care ne ironizează. Să omori pe cineva care face mişto de tine n-are cum să nu fie o faptă pe placul lui Dumnezeu. În fond, e vorba de aceeaşi divinitate care i-a cerut lui Avraam să-şi omoare copilul şi a ras de pe faţa pământului două oraşe, deci chiar nu am niciun motiv să cred că El nu ar fi de acord cu uciderea unor străini”.

Majoritatea românilor consideră anunţul Preafericitului absolut justificat. Ei spun că e inadmisibil ca nişte străini care stau bine-mersi în ţara lor să-şi bată joc de ţiganii sau chiar de românii care au bătut atâta drum până acolo ca să le fure din case, să cerşească sau să se prostitueze.

Scris de TNR
2 februarie 2012 16:02

Alte articole

Vezi mai mult