Pensionarii din Coreea de Nord cred că era mai bine înainte, pe vremea lui Kim Jong-Il

Soldații nord-coreeni au descins în mai multe cartiere de blocuri de pensionari din Phenian pentru a efectua un sondaj armat despre nivelul de trai. Întrebați dacă înainte era mai bine, cei mai mulţi batrâni paralizați de frig au reușit să răspundă din pleoape că regimul dictatorial actual nici nu se compară cu regimul dictatorial anterior, care era mult mai bun din toate punctele de vedere.

„Bineînțeles că era mai bine pe vremea lui Kim Jong-Il, ne spune tremurând de foame un pensionar. „Doar pentru asta m-ați chemat în casă, ca să racesc în frigul ăsta după ce tocmai m-am spălat pe creier? Dom’le, să vă spun ceva. Înainte nu existau șomeri! De bine de rău, toată lumea avea un serviciu militar acolo… Pai ce, era dezastru ca acuma? Înainte te luau de pe stradă şi îţi dădeau pușcărie. În lagăr toată lumea avea ce mânca, marţea cel puţin. Erau șobolani? Erau! Mai murea câte un coleg de celulă? Mai murea, ce să-i faci! Dacă erai pe fază, îl apucai cald. Ehei… era viață, nu ca acum”, povestește Tzong Gnotzun, cu o vădită limbă de moarte.

Soția sa, Nu Tzi Gnotzum, adaugă cu ultimele puteri: “Aşa e! Are dreptate! Acum nu ne mai ajungem cu banii, că toate sunt scumpe. Pe vremea lui Kim Jong-Il nu existau gaze, curent, apă caldă. Cum nu există nici acuma, şi atunci de ce să le plătim? Sunt doar nişte invenții capitaliste, ca să ne ia nouă banii. Asta nu mai e dictatură, e o bătaie de joc!”

Autor: Bogdan Nicolai

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
23 decembrie 2011 11:35

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult