Profitând că inundațiile le-au adus marea la poartă, moldovenii din Buzău se dau acum dobrogeni

Inundațiile din ultima vreme au adus cantități importante de apă și în județul Buzău, barajul de la Siriu fiind singura construcție care împiedică apele să meargă mai spre vest, în Brașov. În aceste condiții, tot mai mulți buzoieni pretind că sunt dobrogeni, în speranța că nu-i va mai face nimeni moldoveni.

Mai mult, pentru a-și întări originea dobrogeană, mulți buzoieni și-au schimbat numele din Ion Amititeloaie sau Vasile Adumitrei în Mehmet Begibeg Ali sau Mustafa Deniz. În nord, buzoienii și-au luat nume de lipoveni, cum ar fi Pațaichin, Cuțov sau Năvodaru.

”Dobrogea a fost, tot timpul, o zonă încărcată de istorie. De exemplu, primele orașe grecești au fost înființate aici, pe malul mării, la Râmnicu Sărat, de unde îi vine și numele. Neguțătorii genovezi au avut o cetățuie la Buzău, pentru că era exact în buza mării”, a spus prefectul județului Vladimir Iusuf Climovici. Alte afirmații ale locuitorilor pomenesc de tradiții străvechi, în care țăranii buzoieni se adunau seara în prispă și mâncau hamsii, nu semințe de bostan, și beau samagon. ”Retragerea mării ar însemna o catastrofă mai mare decât vecinătatea cu Vrancea”, a mai comentat prefectul.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Eftimie
16 mai 2014 14:05

Alte articole

Vezi mai mult