Proteste de stradă de o amploare fără precedent în Lichtenstein

Lichtenstein, unul dintre cele mai mici, dar inimoase, state din lume, se confruntă cu tulburări sociale de o amploare fără precedent.  Nemulţumiţi de măsurile de austeritate ale Guvernului, ambii pensionari ai ţării au ieşit în stradă. Protestul, care la început a fost paşnic, a degenerat într-o confruntare violentă cu forţele de ordine. Practic, jandarmul abia le-a putut face faţă.

 

Guvernul Lichtensteinului a luat săptămâna trecută o serie de măsuri de austeritate extrem de drastice. Motivul e acelaşi ca peste tot: Datoria publică a ţării a atins, în ultimul an, cote istorice, depăşind pragul de 10.000 de euro.  Pentru a le explica cetăţenilor cât de gravă este situaţia, şeful Guvernului  a spus că fiecare angajat duce în spate un bugetar gras, plus un pensionar destul de împlinit. Mai mult chiar, fiecare cetăţean cu loc de muncă ştie precis ce bugetar, şomer sau pensionar duce în spate, fiind capabil să-l arate cu degetul pe stradă şi eventual să se laude la prieteni.

 

Bugetul de stat a primit o gravă lovitură luna trecută,  atunci când Hans Trobson, pompier, poştaş şi bariton la Opera din capitala Vaduz, s-a retras din câmpul muncii, dublând astfel numărul pensionarilor. Veştile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât şi el, şi celălalt bătrân sunt bine sănătoşi şi, dacă nu dă vreo maşină peste ei, prind suta ca popa.

 

Nici sistemul sanitar n-o duce mai bine. Spitalul din Lichtenstein a fost neîncăpător în ultima săptămână, după ce populaţia statului a mers la o nuntă unde a mâncat ceva stricat. Abia au aşteptat pensionarii să se facă bine, ca să poată ieşi în stradă, în singura, dealtfel.

 

Dacă bugetul de stat nu se va redresa curând, Litchensteinul se vede nevoit să ia un credit de nevoi personale de la FMI, pentru a face rost de cei 10.000 de euro.

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
2 iulie 2010 22:00

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult