Reacție promptă după Brexit! Buzăul vrea și el referendum, ca să iasă din Moldova

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană le dă idei până și moldovenilor. Cei mai vehemenți sunt extremiștii buzoieni, care cer ca județul lor să părăsească Moldova. Ei spun că ar trebui organizat un referendum, pentru ca buzoienii să decidă singuri dacă sunt sau nu moldoveni.

”Ne-am săturat să ne spună toți că suntem moldoveni”, spune Ghiocel Asimionesei, moldoveanul-șef adjunct al județului Buzău. ”O astfel de catalogare trebuie să o stabilim noi, nu alții. Și eu sunt convins că buzoienii nu mai vor să fie moldoveni și că, după Brexit, vom avea și un Buzexit.”

Analiștii sunt însă rezervați în privința unui vot favorabil ieșirii Buzăului din Moldova. ”Vorbim, totuși, de al doilea cel mai pesedist județ al țării, e greu de crezut că o rupere de Moldova este posibilă. Ar fi împotriva firii așa ceva”, avertizează reputatul analist Decebal Popescu.

El a adăugat că buzoienii au moldovenismul în sânge și efectiv nu e posibil ca acesta să fie anulat cu un simplu vot. ”Gândiți-vă doar la cât a evoluat medicina în ultimii ani și, cu toatea astea, nu s-a avansat deloc în găsirea unui leac pentru moldovenism. Îmi pare rău să le-o spun, dar buzoienii par condamnați să rămână moldoveni.”

Scris de Calin
24 iunie 2016 13:06

Articole asemanătoare

Vezi mai mult