Record! Un tren a schimbat trei generaţii de mecanici până să ajungă în staţie

Un tren de pe ruta Bucureşti-Constanţa a stabilit un record greu de egalat, schimbând trei generaţii de mecanici înainte să tragă, în sfârşit, în staţia finală. Legenda care circulă printre puţinii bătrâni înţelepţi rămaşi în viaţă de la începutul călătoriei spune că trenul a pornit la drum în anul 1922. “Trenul a parcurs, în medie, doi kilometri pe an, dar au fost ierni în care viscolul foarte puternic îl dădea înapoi cu kilometri buni”, a declarat Decebal Popescu, mecanicul care a adus victorios trenul în staţie.

Acesta îşi aminteşte cum a ajuns să conducă trenul. “Am preluat frâiele locomotivei de la tatăl meu, Burebista Popescu, care, la Feteşti, ajunsese la vârsta de pensionare, cam pe vremea cutremurului din ‘77. Dar şi el, la rândul lui, a moştenit trenul de la bunicul meu, Zamolxe Popescu, cel care a reuşit performanţa de a urni trenul din staţie, acum 99 de ani. El a murit la Ciulniţa, de bătrâneţe, în perioada interbelică”, povesteşte mecanicul.

Nu numai mecanicii au avut de suferit, ci şi călătorii. “Când m-am urcat în tren, nu exista televizor color, m-am minunat când am văzut unul în gară. E fantastic cât poate avansa tehnologia în numai 57 de ani”, spune o călătoare.

Articolele TNR merg cel mai bine c-o bere TNR alături. Comand-o, c-avem livrare gratuită în toată țara.

Scris de Luchian
21 octombrie 2013 09:10

Alte articole

Vezi mai mult