România trimite la Bruxelles un comisar european pentru scuze

Decizia a venit în urma unei solicitări oficiale a Comisiei Europene, care a cerut un specialist în scuze. „În viaţa mea n-am întâlnit oameni mai talentaţi în a găsi scuze ca românii. La fel cum brazilienii au un talent nativ la fotbal, aşa şi românii când vine vorba de scuze, au nişte performanţe de neegalat în acest domeniu”, a declarat Jose Manuel Baroso, preşedintele CE.

Bruxelles-ul crede că românii se pricep mult mai bine la scuze decât la agricultură sau multilingvism, portofolii deţinute în trecut de ţara noastră. „Practic s-a văzut în ultimii ani, nimeni nu poate să găsească scuze atât de bune românii. Deşi sunt ultima ţară din UE, au reuşit să convingă pe toată lumea că ei nu respectă normele şi reglementările UE din vina altora”.

România este cunoscută dealtfel ca „scuzarul” Europei. Într-un interviu acordat Le Monde, ministrul Leonard Orban a explicat că România stă pe un zăcământ practic inepuizabil de scuze. „Am putea asigura lejer necesarul mondial de scuze pentru următorii 2000 de ani”, s-a lăudat fostul comisar european.

Oficialii români nu au stabilit încă cine va ocupa portofoliul scuzelor, deşi discuţiile au fost intense. „Avem mai multe variante, de la Sorin Oprescu, care poate găsi scuze pentru orice prostie, până la Laszlo Borbely care, vorbind cu accent, dă un parfum aparte scuzelor penibile”, a declarat premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Scris de Ef
9 aprilie 2012 06:04

Alte articole

Vezi mai mult