Românii au organizat Războiul de independență în Bulgaria pentru că era mai ieftin

Istoricii români au scos la iveală date surprinzătoare despre Războiul din Independență din 1877. Conform unor documente din epocă, românii s-au dus la bulgari să se bată cu turcii deoarece prețurile erau mult mai mici și serviciile mai bune. În plus, renumitele redute Grivița și Smârdan se aflau foarte aproape de granița românească, la numai câteva ore de mers cu carul tras de boi.

Iată ce declară istoricul Dinu C. Giurescu: „Se pare că Princepele Carol l-a pus pe Mihail Kogălniceanu să organizeze tot evenimentul. Să găsească el furnizori, locație, bucătari. Prima oară a vrut să-l facă la munte, pe Valea Prahovei, dar când a văzut scorurile s-a închinat. Noroc că au venit bulgarii cu o ofertă de război all inclusive. Aduceau ei și praful de pușcă, și brancardierii, și tunurile, noi trebuia să venim doar cu soldații. Să știți că am ieșit mult mai ieftin așa. De banii ăștia, la București nu închiriai nici măcar un teren de paintball.”

Până la urmă, Războiul de Independență s-a organizat în zona salbei de redute din jurul Plevnei. Se pare că românii au fost atât de mulțumiți încât mulți dintre ei nu s-au mai întors acasă.

Scris de TNR
21 martie 2011 08:03

Alte articole

Vezi mai mult