Românii se duelează în dosare penale şi asta le ocupă tot timpul

Conform unui bilanţ prezentat ieri de procurorul general al României Codruţa Kovesi, în România există 1,4 milioane de dosare penale. Raportat la populaţia adultă  a României, de 18 milioane de persoane, asta înseamnă că aproximativ un român din cinci e implicat, într-o formă sau alta, într-un dosar penal. Nu neg corectitudinea cifrelor avansate de Kovesi, însă situaţia prezentată de ea e departe de realitate. Eu sunt convins că procentul e mai degrabă invers, de cinci dosare penale pe cap de român.

Nu de alta, dar cifra de 18 milioane la care se raportează procurorul general e umflată rău. Dacă vrem o cifră aproape de adevăr, trebuie scăzute mai multe categorii sociale, care sigur nu sunt implicate în dosare penale.

În primul rând, clasa politică. Eu zic că 90% dintre politicieni n-au treabă cu dosarele penale. Există câţiva fraieri scoşi în faţă, cât să existe impresia că cineva se lupta cu corupţia în ţara asta, însă restul sunt imuni la dosare penale.

Apoi, trebuie să-i scoatem din calcul pe românii plecaţi din ţară. Nu le arde ălora de termene şi amânări de judecată, că azi-mâine se coc căpşunile şi nu-şi vor mai vedea capul de atâta treabă.

De asemenea, maneliştii. Îmi vine greu să cred că nişte indivizi care nu ştie să scrie sunt în stare să pună pe masa magistraţilor un dosar penal. Cu toate că duşmanii le poartă pică, ei nu au valoarea lor, deci oricum n-au tupeu să-i dea în judecată.

Pensionarii, iarăşi, n-au timp de dosare. Mai o coadă la medicamente, mai un drum la piaţa aflată în capătul celălalt al oraşului, unde întodeauna e mai ieftin, mai o bârfă cu vecinul că iarăşi nesimţitul de la trei a strănutat când a trecut pe lângă uşa lui, pe urmă completarea biletului de Bingo, iar seara geană pe OTV, poate au găsit-o pe Elodia, şi gata, s-a dus ziua. Nu că n-ar face şi câte-un dosar penal din când în când, dar efectiv viaţa de pensionar e prea încărcată pentru aşa ceva.

Nici cei de la ţară nu se califică pentru statutul de cetăţean apt de dosar penal, pe motiv că n-au judecătorie în sat, iar transportul cu căruţa până la oraş le mănâncă prea mult timp.

Şi să nu-i uităm pe decedaţii care învie de fiecare dată când au loc alegeri la noi. Pentru că în cele 18 milioane cu siguranţă se regăsesc şi ei.

 

Dacă refacem acum calcul, e evident că nu există în ţara asta 18 milioane de români apţi pentru a fi implicaţi într-un dosar penal. Cîteva sute de mii, mai degrabă. Oricum, impresia mea e că numărul mare de dosare penale e singurul motiv pentru care industria autohtonă de celuloză şi hârtie încă nu s-a prăbuşit.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Calin
15 martie 2010 22:00
Citește mai mult despre: dosar penal justitie kovesi manelisti raport

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult