Romii solicită sporuri de la statul român, pe motiv că lucrează noaptea, în condiţii de stres

Mai multe ONG-uri care luptă pentru apărarea drepturilor romilor au făcut o adresă oficială către statul român, în care cer ca minoritarii pe care îi reprezintă să beneficieze de sporuri de risc, ca urmare a activităţii nocturne, în condiţii de stres, pe care o practică. „Să nu creadă cineva că e uşor ce fac romii”, spune reprezentantul unui ONG.

Un simplu sondaj printre minoritarii de etnie romă confirmă pe deplin pretenţiile ONG-urilor. „Am albit de la stres”, se plânge Land Rover Acrişor, un rom din sectorul 5, „iar asta mă face mai vizibil noaptea, când lucrez. Trebuie să port căciulă, să nu risc să mă vadă cineva şi să-mi întrerupă activitatea. Şi unori mă întorc acasă cu mâna goală, deci un spor de la stat mi-ar prinde tare bine.”

Chiar dacă reprezentanţii statului le-au sugerat subtil romilor să încerce să-şi schimbe meseria, acest scenariu pare greu de realizat. Romii spun că ei îşi practică actualele meserii încă de când erau copii şi îi luat părinţii alături de ei, ca să facă experienţă pentru viitor. „Io altceva nu ştiu să fac”, spune acelaşi Land Rover Acrişor.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de Calin
22 martie 2013 19:03

Alte articole

Vezi mai mult