Sf. Andrei despre creştinarea românilor: Când le-am spus “Să nu furi”, m-au acuzat că sunt omul lui Soros

Şi sfinţii au avut belelele lor! Într-un manuscris descoperit recent într-o peşteră din Dobrogea, apostolul Andrei povesteşte despre greutăţile pe care le-a întâmpinat în timp ce le propovăduia Evanghelia sălbaticilor de pe teritoriul actual al României.

Cel mai greu, spune sfântul, a fost să le explice triburilor de daci porunca a opta, „Să nu furi”: ori de câte ori încerca, era alungat sub pretextul că e omul lui Soros.

„Treaba asta cu nefuratul mi se pare esenţială. Chiar şi Iisus, care nu era un tip urâcios, avea boală pe ăştia care fură. Din păcate, la aceşti barbari din preajma Dunării, obiceiul ciordelii e considerat unul nobil, fiind practicat atât de robi, cât şi de căpetenii”, scrie Sf. Andrei în epistola către fratele său, Sf. Iţic.

„Orice războinic are cel puţin un contract dolofan cu tribul, iar dacă îndrăzneşti să-l conteşti, încep să urle că te-au trimis zeii întunericului, ‘Soros’ sau ‘Binomul’. Presimt că o să fie foarte greu să-i creştinăm pe ciudaţii ăştia”, notează Sf. Andrei.

Abia sute de ani mai târziu, bulgarii au reuşit să-i facă creştini pe proto-români, înlocuind discret porunca a 8-a cu un îndemn prietenesc la mâncat seminţe.

Scris de Vasile
30 noiembrie 2017 00:11
Citește mai mult despre: crestinare sfantul andrei Soros

Alte articole

Vezi mai mult