Societatea civilă, dispusă la compromis. Acceptăm pragul modic la abuzul în serviciu, dar să se dea închisoare pe viaţă

Mai multe ONG-uri care reprezintă societatea civilă au trimis o scrisoare deschisă conducerii PSD și a celor două camere ale Parlamentului în care se arată dispuse să accepte pragul „modic” pentru abuzul în serviciu așa cum l-a propus fostul ministru al justiției, Florin Iordache. Singura condiție e ca pedeapsa pentru astfel de fapte să fie închisoarea pe viață.

„Apreciem pozitiv dorința majorității parlamentare de a clarifica această parte neclară din lege. Totodată considerăm că pedeapsa cu moartea pentru oamenii care nu se pot abține și fură este o măsură prea drastică de aceea închisoarea pe viață ar fi o idee mult mai bună și mult mai umană. Vorbim totuși de niște oameni bolnavi, care suferă de cleptopmanie. Acești oameni nu fură că ar avea nevoie de ceva ci pentru că, pur și simplu, nu se pot abține”, se arată în scrisoare.

Această modificare legislativă ar presupune însă investiții importante în infrastructură, România nefiind deocamdată capabilă să țină 1,3 milioane de angajați la stat în închisori. „Avem o serie de sondaje care arată că românii ar fi dispuși, în proporție de 100%, să plătească 100 de euro în plus pe an doar pentru a fi siguri că funcționarii sau demnitarii care fură să nu mai vadă lumina soarelui niciodată”, spun autorii scrisorii.

Scris de Ef
1 noiembrie 2017 12:11
Citește mai mult despre: abuz in serviciu condamnare viata

Alte articole

Vezi mai mult