Şpăguieşte româneşte! BNR iniţiază campania de promovare a şpăgii în lei, în loc de euro sau dolari

În ultimii ani, tradiţionalul ciubuc în lei a fost înlocuit aproape în totalitate de mita sub formă de euro sau dolari, avertizează oficialii BNR. Aceştia au lansat recent programul “Şpăguieşte româneşte”, o campanie patriotică vizând promovarea monedei naţionale ca instrument pentru uns rotiţele sistemului.

“Tinerii nu mai văd leul românesc ca o soluţie bună pentru şpagă”, a declarat Decebal Popescu, expert în dare şi luare de mită. “Spun că e învechit, că numai pe vremea comuniştilor se mai dădea şpagă în lei, şi se tem să nu fie priviţi cu dispreţ de către cei pe care vor să îi mituiască. Dar nu se gândesc că astfel susţin economia ţării, în loc să o umfle artificial cu tot felul de valute străine. În plus, RON e natural, nu e plin de E-uri. Asta în condiţiile în care însuşi simbolul pentru euro e un mare E.”

“Chiar ar fi păcat ca tradiţia milenară a şpăgii româneşti să se piardă”, a adăugat Popescu. “Gândiţi-vă câţi bani româneşti au primit marile imperii ale Europei drept peşcheş, haraci, tribut sau alte forme străvechi de mită. Pe vremea aia, euro şi dolarii nici nu apăruseră.”

Scris de Vasile
11 iulie 2013 06:39

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult