Statele Unite cer crearea premiului Nobel pentru război

Preşedintele Barack Obama a solicitat azi în mod oficial Academiei Suedeze să grăbească înfiinţarea premiului Nobel pentru război, astfel încât SUA să poată candida la această distincţie cu mult-aşteptatul atac asupra Iranului. „Comitetul Nobel ne-a defavorizat prea mulţi ani decernând doar premiul pentru pace, la care Statele Unite în mod clar nu au nicio şansă să se califice”, a afirmat liderul de la Casa Albă. „E o nedreptate prin care se favorizează ţări de mâna a doua cărora normal că le vine la îndemână să păstreze pacea în lume”.

Obama a spus că a discutat în acest sens şi cu Vladimir Putin, care îi sprijină cererea şi e dispus oricând să atace un stat mic din Caucaz sau chiar din Europa de Est pentru a demonstra că are intenţii serioase să câştige mult-râvnita distincţie. „Declanşarea războiului cu Iranul depinde doar de voi”, le mai scrie Obama membrilor Academiei Suedeze, „dar gândiţi-vă că cu cât amânaţi mai mult această decizie, cu atât prelungiţi vieţile a mii de oameni nevinovaţi.”

Adversarii politicii externe a SUA se opun însă înfiinţării premiului Nobel pentru război, spunând că americanii vor ajunge să facă războiaie doar pentru premii, mai ales că au o reţetă sigură. „Problema”, spune un critic vehement al diplomaţiei de la Washington, „e că America, datorită puterii ei financiare, o să ajungă să aibă monopolul războaielor, mici dictatori demenţi permiţându-şi doar războiaie indepedente, de artă, chiar alb-negru, de care or să audă maxim câteva sute de oameni”.

Scris de TNR
11 martie 2012 08:03

Alte articole

Vezi mai mult