UDMR cere ca în şcolile din Harghita-Covasna limba română să se studieze doar în maghiară

Liderii UDMR au anunţat în această dimineaţă că vor ieşi de la guvernare dacă Puterea nu este de acord cu cea mai recentă idee a lui Markó Béla: în instituţiile de învăţământ din judeţele Harghita şi Covasna materia „Limba Română” să fie predată şi studiată exclusiv în maghiară. Conducerea UDMR spune că cererea e absolut rezonabilă: „Nu avem nimic împotriva ideii că minoritatea maghiară trebuie să cunoască limba română, dat fiind că e totuşi limba majorităţii, cu condiţia ca aceasta să fie învăţată la şcoală în maghiară”.

Şefii Uniunii au prezentat cu această ocazie şi manualele pe care le-au elaborat în acest scop – „Román ábécé” pentru clasa I, „Román nyelv” pentru clasele II-VIII, dar şi “Román nyelv nyelvtana” şi “A román nyelv írása” pentru liceu. “Credem că limba română se poate învăţa la fel de bine de pe aceste manuale scrise exclusiv în ungureşte”, spune Markó Béla. “Vă pot arăta copii care au doar învăţat de pe ele şi care deja în clasa a VI-a ştiu pe de rost toate strofele din Esthajnalcsillag al lui Eminescu şi majoritatea replicilor din Viharos éjszaka a lui Caragiale”.

Primul-ministru a spus că analizează cu toată seriozitatea posibilă cererea UDMR. Surse de la Palatul Victoria spun însă că până acum premierul a fost de acord numai cu studierea disciplinei „Lucru Manual” în limba maghiară.

Scris de TNR
15 martie 2012 12:03

Alte articole

Vezi mai mult