Un boier fanariot care a depus o cerere la primărie fără să dea şpagă va primi raspunsul mâine

Alexandru Papacioglu a depus o cerere la primăria Bucureşti în 1838 şi, dintr-o regretabilă eroare, a uitat să „ungă” şi funcţionarul care a primit-o. Era vorba despre un certificat de urbanism necesar pentru construcţia unui conac în stil brâncovenesc.

Întrucât cererea nu a fost dată cu şpagă, conform obiceiului locului, aceasta a urmat cursul firesc al birocraţiei din administraţia Capitalei, fiind aprobată la finalul săptămânii trecute. „L-am felicitat pentru intenţia de a construi un conac, din păcate, acolo unde vrea el nu se poate, pentru că, între timp, s-au construit trei biserici, s-au dărmâmat pentru a face nişte locuinţe pentru muncitori care au fost dărâmate ca să facem un Gostat. Ăsta a fost dărâmat să facem o biserică, lângă ea s-a construit un bloc de birouri care a luat foc cu tot cu biserică şi, peste tot, s-a construit un mall, care va intra în faliment abia la finalul anului”, a declarat şeful direcţiei urbanism din primăria Capitalei, Robert Acrişor.

Răspunsul la cerere va fi înmânat urmaşilor familiei boierului, acesta decedând în 1870 la un azil de nebuni. „Prima dată l-au amânat că nu e ştampilată cererea, apoi că nu e contrasemnată de domnitor, apoi că a fost revoluţia de la ’48 şi s-au pierdut actele, apoi că s-a schimbat legea când a venit Cuza”, spun urmaşii fanariotului. „Noi am mai cerut răspuns dar, tot aşa, am fost amânaţi ba că e un război mondial, ba că e un al doilea război mondial, ba revoluţie, ba Viorel Lis. Ultima oară când am trecut pe la primărie era Sorin Oprescu înconjurat de o armată de Moş Crăciuni şi atunci am ştiut că va veni şi ziua noastră!”

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

25 august 2013 02:08

Alte articole

Vezi mai mult