Un copil supradotat din Covasna ştie să ceară pâine în 18 limbi străine

Are doar 14 ani, dar Zoltan Kiraly, un elev supradotat din Covasna, ştie să ceară pâine în 18 limbi străine, pe lângă limba maternă. Părinţii, profesorii şi prietenii lui Zoltan sunt foarte mândri de el şi susţin că el e dovada vie că românii sunt puturoşi şi nu vor să înveţe nimic, enervându-se degeaba când sunt rugaţi să ceară pâine în maghiară la chioşc.

„A început ca un fel de joc, când era mai mic. Am zis să-l învăţ să ceară pâine în Swahili, să-i fac o farsă vecinului meu Gyuri, care e vânzător la brutăria de la colţ. După asta, Zoltan a început să înveţe singur în fel de fel de limbi”, susţine Retard Karoly, tatăl lui Zoltan.

Pasiunea lui Zoltan pentru limbi străine a fost remarcată de profesori, care îl tratează diferit, dându-i exerciţii mai grele şi pregătindu-l pentru diverse olimpiade.

„Zoltan e un copil foarte inteligent, mult peste medie, în general stă separat de colegi, pentru că probabil au prea puţine lucruri de discutat, el fiind în mod clar supradotat”, declară Istvan Fekete, profesorul de istorie al lui Zoltan.

Reuşita elevului maghiar este invidia tuturor colegilor săi, mai ales pentru că Zoltan participă la toate evenimentele şi serbările şcolare, recitând pe scenă formulele de cerut pâine în toate limbile pe care le cunoaşte.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Ionut
24 iulie 2013 14:07

Alte articole

Vezi mai mult