Un istoric scoate la iveală drama românilor deportaţi în Simeria

Un istoric din Deva a scos la iveală poveşti de viaţă cutremurătoare. El a vorbit despre drama românilor deportaţi în Simeria din cauză că s-au opus regimului comunist.

„În anii ’50, regimul Dej a deportat în Simeria, judeţul Hunedoara,  sute de mii de români. Nu vă puteţi imagina cum arăta oraşul, pentru că e destul de mic şi nu poate să găzduiască atâţia oameni. Din fericire, mulţi au reuşit să evadeze şi au fugit în localitatea vecină Pricaz. Acolo era altă viaţă.”

Amintirea Simeriei le provoacă şi acum fiori supravieţuitorilor. Îi dăm cuvântul lui Mihail Geambaşu, un bătrân de 65 de ani care a trecut prin iadul simerian:

“Aveam printr-a şaptea un profesor de matematică tare al naibii, domnul Văgăoaie. Dacă nu ştiai fracţiile, îţi dădea cu rigla pe spinare şi te punea sa stai pe coji de nucă până învăţai să înmulţeşti mezii cu extremii. Erau bătăi crunte, nu vreau să-mi amintesc.”

Mulţi deportaţi sufereau de epuizare, deoarece mergeau mult pe jos. Singurul mijloc de transport în comun era tramvaiul transsimerian, care traversa oraşul de la est la vest, însă lumea mai avea treabă şi pe alte trasee.

Scris de TNR
17 iunie 2011 15:44

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult