Un ministru audiat de comisie, exasperat: “Mi-a picat Moromeţii!”

Zi neagră pentru unul din miniştrii propuşi de Mihai Tudose pentru formarea noului Guvern. Ghinionistul a primit la comisie subiectul “Caracterizaţi un personaj din romanul Moromeţii de Marin Preda” şi era cât pe ce să fie respins. Ministrul a declarat că e trist că se dă tot din Moromeţii, dar putea fi şi mai grav: “Dacă îmi pica din Hortensia Papadat Bengescu îmi băgam p*la în el de Guvern”, a spus ministrul audiat.

Ministrul a reuşit totuşi să ia un 5, caracterizând salcâmul tăiat de Moromete: “Era un copac mare, din specia salcâm. Locuia în spatele casei familiei Moromete. A fost tăiat de Ilie Moromete şi vândut lui Bălosu, în scopul valorificării masei lemnoase în construcţii Era apreciat de copiii din sat, care se dădeau cu sania pe lângă el”, a scris ministrul pe foaia dată comisiei.

Unul din membrii comisiei susţine că e importat ca miniştrii să cunoască literatura română şi că e irelevant dacă un ministru e un bun manager, sau dacă se pricepe la domeniul lui.

“Important e să ştie ce se discuta în poiana lui Iocan, sau metode de construcţie a unui personaj la Rebreanu. E de bun simţ. Ministrul a cam bâjbâit subiectul. A încercat să se inspire, dar i-am luat telefonul mobil. Putea să mai tragă un subiect, dar a zis că nu se riscă să tragă romanul interbelic”, spune Hortensiu G, membru al comisiei parlamentare.

Almanahul_TimesNewRoman-coperta2.jpg Susține și tu proiectul TNR cumpărând Almanahul Times New Roman – 156 de pagini, texte exclusive, pe care n-o să le găsești pe site! Îl poți cumpăra de pe eMAG, din librăriile Cărturești și Humanitas sau din rețeaua Inmedio.

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de Ionut
29 iunie 2017 14:06
Citește mai mult despre: audieri comisie guvern moromeții

Alte articole

Vezi mai mult