Un nou obicei: de Crăciun românii taie şi pârlesc bradul!

Un nou obicei de iarnă câştigă tot mai mult teren printre români! E vorba de tăierea bradului, care ia încet-încet locul tradiţionalului porc. Astfel, de Ignat oamenii taie şi pârlesc simpaticul conifer pentru a face din el şipcă, scânduri, grinzi şi alte preparate tradiţionale din brad. Cei care nu au brad în curte merg şi cumpără din magazine, deşi mulţi spun că bradul din comerţ nu are aceeaşi aromă.

Chiar şi cei mai săraci dintre români iau la începutul anului un brăduţ de lapte şi tot anul bagă în el ca să îl îngroaşe, astfel ca în decembrie să aibă ce tăia – de unde şi vorba populară „Bradul nu se îngroaşă în ajun”. La ţară, deseori se întâmplă să se asocieze mai mulţi vecini la un brad şi când îl taie îşi ia fiecare partea lui – care o creangă, care o parte din trunchi, care conurile.

Specialiştii spun însă că sunt şi pericole, în principal din cauză că oamenii poftesc tot anul la produse din brad iar de Crăciun, după ce îl taie, fac excese. „Oamenii se lăcomesc la coajă fiindcă e cea mai gustoasă parte, mai ales dacă e bine pârlită şi n-are ace. După aceea se miră că le cade greu bradul.”

Noi tocmai ne-am desfăcut câte o bere TNR. Tu ce mai aștepți? bereatnr.ro/shop

Scris de TNR
20 decembrie 2011 13:27

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult