Vanghelie cere secţii speciale pentru analfabeţi în universităţi, cu predare în limbajul semnelor

După ce UDMR a cerut secţie specială în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, Marian Vanghelie a profitat de ocazie pentru a cere Ministerului Educaţiei ca în toate universităţile din România să se înfiinţeze nu doar secţii cu predare în limbile minorităţilor, ci şi secţii speciale pentru analfabeţi, în care actul de învăţământ să se desfăşoare în limbajul semnelor. Vanghelie a propus ca prim pas crearea unei secţii de acest gen la Facultatea de Litere, dat fiind că, spune primarul, respectiva instituţie e cunoscută pentru modul absolut ruşinos în care-i discriminează pe analfabeţi.

„E inadmisibil ca nişte cetăţeni ai României să nu aibă acces la studiile superioare doar din cauză că nu ştiu să scrie sau să citească”, a spus Vanghelie. „Vrem învăţământ şi manuale universitare într-o limbă pe care şi analfabeţii să o poată înţelege. Nu e vina lor că sunt analfabeţi, aşa s-au născut, nu au ales să fie în felul acesta”. Primarul de la 5 a iniţiat deja şi o petiţie în acest sens. „Am strâns numai la mine în sector peste 100.000 de amprente pe această petiţie”, spune Vanghelie, „singura problemă e că, normal, n-am putut să o citesc. De fapt, mi-a scris-o cineva adus special pentru asta din alt sector, dar sper că e de bine”.

În replică, Ministerul Educaţiei i-a transmis primarului că există deja o instituţie de învăţământ superior destinată special persoanelor care nu ştiu să scrie şi să citească, mai precis Universitatea Spiru Haret.

Scris de TNR
14 martie 2012 08:03

Alte articole

Vezi mai mult