Adepţii şahului spectacol – Despre campionatul brazilian de şah

E iarnă. Zăpada a blocat drumurile, terenurile de fotbal au îngheţat, ca şi salariile steliştilor, dealtfel, iar campionatul a intrat în vacanţă. Nu neapărat din cauza frigului, s-ar mai putea juca, terenurile nu sunt neapărat mai proaste decât în restul anului. Se pare că jandarmeria e capul răutăţilor. La ce zăpadă s-a adunat, suporterii se pot înarma uşor cu bulgări, cu care să arunce din tribune. Practic, niciun jucător nu mai e în siguranţă. Doar portarii se pot apăra, ei sunt singurii care au mănuşi. Partea proastă e că, din reflex, mai sar uneori în calea bulgărilor care îi ocolesc.

Chiar dacă la noi nu se mai joacă nimic – e adevărat, nu-i mare diferenţă faţă de ce se întâmplă în restul anului – în Brazilia toate competiţiile sunt în plină desfăşurare.

Azi o să vorbim despre campionatul de şah. Trebuie să ştiţi că brazilienii au o vorbă: la şah şi la politică se pricepe toată lumea. De fotbal nu mai zic, ei sunt oameni serioşi, nu vorbesc în truisme.

Deşi meciurile oficiale se desfăşoară de tabla regulamentară, mulţi brazilieni joacă şah pe nisip, pe plajă. În viteză, cu multe mutări surprinzătoare, ei sunt adepţii şahului spectacol. Toţi ne amintim de floricelele jucătorilor brazilieni, care pleacă cu calul în direcţia opusă regelui doar ca să-i dea mat din întoarcere.

Ca peste tot, jucătorul de bază este Regele. Bineînţeles, numele lui complet e mult mai lung, dar toţi îi spun Regihno.

Brazilienii au un joc foarte ofensiv, de multe ori atacă inclusiv cu regele. Campionatul brazilian e singurul în care regele e surprins sistematic în şah, în jumătatea adversă. Doar lui Rică Răducanu i se mai întâmpla asta.

Un alt jucător de bază este Nebuninho, care aleargă foarte mult, practic traversează terenul în diagonală. După cum v-aţi dat seama, nebunul, în special cel de la negre, e un fel de Bănel Nicoliţă.

Evident, mulţi dintre brazilieni sunt transferaţi pe bani grei în străinătate, în special la ruşi. Nu de puţine ori Abramovici s-a bătut cu Kasparov pentru acelaşi jucător.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
23 decembrie 2009 11:47
Citește mai mult despre: Brazilia fotbal Rica Raducanu sah spectacol

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult