Încleştare de foc în AperiTura – campionatul argentinian de şah

Fenomenul ultras argentinian a reuşit să pună stăpînire inclusiv pe campionatul local de şah, AperiTura. Tot mai des partidele de şah ajung să se joace cu porţile închise, din cauza incidentelor grave din tribune.
Trimisul nostru special în Argentina a realizat o cronica a celui mai important derby din AperiTura (unicul derby, cum îi spun argentinienii), desfasurat între ocupantele primelor doua pozitii ale clasamentului, albele, respectiv negrele

Mai sînt doar cîteva minute pînă la începerea partidei iar atmosfera este una deosebită, ca la orice derby care se respectă. Chiar în acest moment piesele ies de la cabine, prilej pentru cei din tribune să arunce cu confetti şi făclii pe suprafaţa de joc. Ne mai mirăm că nu vin femeile la şah.

Min. 1 Fluier de start în acest derby. Echipa albelor joacă în echipamentul tradiţional de joc, alb complet, în timp ce negrele au ales pentru acest meci un echipament complet negru.

Min. 8 Deocamdată partida se joacă mai mult la mijlocul terenului, fără prea multe faze de atac. Nimic spectaculos pînă în acest minut.

Min. 17 Intervenţie spectaculoasă a Reginei albe, care-şi salvează echipa de la un gol ca şi făcut. S-a văzut încă o dată că Regina e suverană în propriul careu.

Min. 25
Schimbare la albe: iese un pion, intră un nebun. Aşezarea gazdelor va suferi cu siguranţă modificări în urma acestei schimbări.

Min. 29 Pentru că a simulat un fault în careu la o fază anterioară, calul negru de pe banda dreaptă este acum fluierat la fiecare atingere.

Min. 38 Albele atacă cu toate liniile, însă nu reuşesc să străpungă autobaza gîndită de antrenorul negrelor.

Min. 42 Din tribune se scandează „Pe ei, pe ei, pe Regina lor!”

Min. 45 Piesele re retrag la cabine, revenim după 15 minute de pauză.

Min. 46 Se reia partida, să sperăm că vom asista la o repriză secundă cît mai spectaculoasă.

Min. 52 Atac brutal la regina neagră. Din fericire pentru echipa sa, ea va putea continua partida. Moment important, avînd în vedere că regina este un pion de bază în angrenajul echipei.

Min. 58 E momentul ca galeria să-şi încurajeze idolul din teren. Tot stadionul, cu excepţia galeriei oaspete, scandează: „Cine sare, cine sare/ Calu sare, calu sare…”

Min. 65
Decizie controversată luată de arbitrul partidei. Spectatorii au luat foc şi aruncă cu brichete pe tabla de şah. Partida este întreruptă momentan, întrucît tabla de şah a devenit impracticabilă. Vigilenţa jandarmilor a fost din nou înşelată.

Min. 72 Baner agresiv afişat de galeria albelor: „Hitler dacă trăia,/ Pe negre le omora!” După toate probabilităţile, banerul a fost afişat de membrii celei mai dure brigăzi a albelor, temuta „White Power”. Membrii facţiuni sînt iritaţi, se pare, după ce au auzit că echipa lor de suflet, albele, intenţionează să naturalizeze un negru.

Min. 77 A intrat un nebun pe tabla de şah, existînd riscul ca partida să fie întreruptă.
După aceste incidente, albele vor avea cu siguranţă tabla de şah suspendată pentru minim 2 etape.

Min. 83 Partida este întreruptă, calul gazdelor primeşte îngrijiri medicale la marginea suprafeţei de joc. Din păcate nu s-a mai putut face nimic pentru el şi a fost împuşcat.

Min. 88 Antrenorul negrelor a fost la un pas de o decizie drastică. Iritat de arbitrajul tendenţios, el a vrut să retragă piesele de pe tablă. A fost calmat în ultimul moment, partida poate continua.

Min. 90 Fluier final al partidei. Partida s-a încheiat indecis, printr-o remiză care nu ajută pe nici una dintre combatantele de azi.

Min 90+3
Ambele galerii scandează împreună de minute bune „Muie Steaua”.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
24 septembrie 2009 10:08

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult