Interviu cu dirijorul unui cor de vuvuzele: „Vuvuzela este instrumentul îngerilor”

TNR a stat de vorbă cu un dirijor de cor de vuvuzele şi am aflat astfel că vuvuzela nu este un simplu instrument muzical care irită microbiştii, ci un instrument care, dacă ajunge în mâinile (sau, mă rog, gura) cui trebuie, scoate o muzică absolut divină, demnă de corurile de îngeri.
Toată lumea se plânge de sunetul de vuvuzelă. De ce aţi ales să dirijaţi un cor de instrumente atât de neapreciate?

Sunetul de vuvuzelă este superb, însă e nevoie de foarte mult talent pentru a scoate ce e mai frumos din instrument. Nu e pentru oricine. În tribunele din Africa de Sud sunt foarte mulţi amatori, nici nu există un dirijor, de aceea lumea nu apreciază acest instrument. Îi înţeleg oarecum pe microbişti, pentru că şi pe mine mă irită sunetul de vuvuzele care se aude în timpul transmisiilor de la Campionatul Mondial de Fotbal. Insă, dacă nu s-ar falsa atât de mult, sunt sigur că microbiştii ar aprecia sunetul de vuvuzele. Corul pe care-l dirijez eu scoate o muzică divină, nu se compară cu ce se aude pe stadioane. Îngerii sunt invidioşi pe suntele pe care le obţin eu şi băieţii din cor.

Vreţi să spuneţi că de vină sunt spectatorii din tribună, lipsa lor de talent, nicidecum sunetul infernal scos de vuvuzelă?
Da, lipsa lor de profesionalism este evidentă. Nu sunt însă de acuzat prea tare pentru că, pe undeva, îi înţeleg şi pe spectatorii de pe stadioanele sud-africane. E foarte greu să interpretezi la vuvuzela atât timp cât ceilalţi suporteri, în loc să tacă, îşi încurajează favoriţii cântând ca animalele. Interpretul de vuvuzelă are nevoie de aceleaşi condiţii ca un membru de filarmonică, are nevoie de linişte pe stadion. Ori, mai ales când se marchează goluri, cei fără vuvuzele fac un zgomot de nedescris. E greu să te concentrezi în astfel de momente.

De cât timp sunteţi dirijor al unui cor de vuvuzele?
M-am îndrăgostit de sunetul de vuvuzelă de mic copil, practic de prima dată când am auzit o vuvuzelă. Din păcate pentru mine, oricât am încercat, n-am reuşit niciodată să interpretez la vuvuzelă decent. V-am spus doar, e nevoie de mult talent pentru aşa ceva. Cum însă nu îmi puteam imagina viaţă fără sunetul de vuvuzelă, am decis să devin dirijor pentru coruri de vuvuzelă. Nici asta nu e o ocupaţie uşoară, însă cu multă pasiune poţi avea rezultate uimitoare. Fără falsă modestie, sunt considerat cel mai bun dirijor pentru coruri de vuvuzele din lume. Şi asta n-are nici o legătură cu faptul că sunt singurul din lume care face aşa ceva.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
19 iunie 2010 12:14
Citește mai mult despre: cor dirijor fotbal interviu vuvuzela

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult