Istoric ungur: Primul meci de fotbal l-am jucat noi, cu capul lui Mihai Viteazul

Primul meci de fotbal n-a fost jucat de englezi! Este ipoteza controversată lansată de un istoric maghiar, István Szamosközy, care spune că primul meci a avut loc mult mai devreme decât se credea, mai precis pe 9 august 1601, la Câmpia Turzii, unde soldații unguri au încins o miuță cu capul lui Mihai Viteazul.

”Este un moment important pentru ambele națiuni. Jucătorii erau unguri, dar mingea era 100% românească. E meritul ambelor națiuni, iar asta ar trebui să ne unească și mai mult”, spune istoricul maghiar.

Au trecut 420 ani de la acel prim meci de fotbal, dar efectele se resimt și astăzi. Din păcate meciul a fost întrerupt brusc de sosirea turcilor, iar mingea a fost sustrasă de boierii români. Au fost acuzații că generalul Basta ar fi comis un henț cu sabia și un gol nu a fost validat pentru că arbitrul era cu spatele.

Oricum ar fi, românii și ungurii se pot lăuda că au dat clasă englezilor, care au început timid, câteva sute de ani mai târziu, să joace și ei, dar nu cu capete, ci cu mingi: ”Fotbalul cu mingi n-are farmec. Una e să simți greutatea unui cap pletos de valah”, declară nostalgic istoricul István Szamosközy.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Ionut
29 iunie 2021 08:15
Citește mai mult despre: fotbal mihai viteazul unguri

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult