La J.O. de la Londra albii vor putea participa la probele de atletism pe locuri speciale

Premieră în lumea sportivă! Pentru prima dată în istoria olimpismului modern, la Jocurile de la Londra albii vor avea şi ei acces la variatele probe de atletism, chiar dacă pe locuri speciale, adaptate pentru performanţele limitate de care sunt ei capabili.

“Am vrut să eliminăm o discriminare istorică”, explică preşedintele Federaţiei Internaţionale de Atletism, “practic, până acum la absolut toate probele care presupun alergare albii aveau acces doar la Jocurile Paralimpice  – şi chiar şi acolo pierdeau în faţa atleţilor de culoare în scaun cu rotile. Chiar dacă nimeni n-o spunea, erau priviţi practic ca o rasă inferioară. Se ajunsese chiar în situaţia în care ni s-a cerut să introducem şahul ca probă de atletism, ca să poată şi sportivii albi să se laude măcar cu o medalie în această ramură sportivă”

Ca urmare, începând cu această ediţie a Jocurilor Olimpice albii vor fi primiţi la atletism pe locuri speciale care să le asigure şanse egale:, de exemplu la proba de 100 m pista pentru ei are doar 25 m. La 400 m garduri, culoarele pentru albi nu au garduri în schimb celelalte au unele cu sârmă ghimpată şi electrificate. “De asemenea,”, explică preşedintele Federaţiei, “am vorbit şi cu arbitrii ca să fie mai puţin severi cu ei, să le mai treacă cu vederea când mai calcă linia sau pornesc înaintea celorlalţi, pentru a nu-i face să se simtă prost faţă de atleţii obişnuiţi, de culoare.”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
28 iulie 2012 17:00

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult