Gheorghe_TatarascuBizonimea trăieşte cu impresia că politicienii, afaceriştii şi ziariştii sunt uniţi la furăciune, adevărul este că nu există nici o uneală, hoţii se fură între ei cu sârg. Să vă spun o poveste veselă a unei hoţii încurcate de prin 1937. Nişte băieţi veseli au înfiinţat societatea „Ziarul”: Emil Tătărescu (fratele premierului Guţă Tătărescu), Ion Gigurtu (industriaş, se ocupa cu extracţia aurului) şi Ion Bujoiu (industriaş, viitor ministru al Economiei). Societatea „Ziarul” a cumpărat tipografia ziarului „Adevărul” - însă nu cu banii fondatorilor (orice român afacerist ştie că afacerile se fac cu banii altora, de preferat cu banii statului) ci cu bani primiţi de la Guvern.

Când a zburat din funcţie, Guţă Tătărescu nu prea ştia ce să facă cu tipografia de la „Adevărul”, noroc cu vicepremierul Armand Călinescu care a găsit o soluţie. Regele Carol al II-lea se hotărâse să îşi facă un ziar care să-l laude, plictisit de ziariştii care îl preamăreau doar când încasau şpaga, iar un ziar are nevoie de o tipografie, aşa că Guvernul s-a pregătit să mai cumpere o dată tipografia ziarului „Adevărul”. Ministrul de Finanţe Mircea Cancicov a început să facă scandal: tipografia „Adevărul” a fost plătită o dată cu banii statului deci este de drept a Guvernului. Pe lângă asta a început să urle şi directorul ziarului „Curentul” Pamfil Şeicaru („şantajul şi etajul”): se înţelesese cu Ernest Urdăreanu (mâna dreaptă a regelui Carol al II-lea) să scoată el ziarul de propagandă „România”, la tipografia lui. Doar că lucrul dracului, nici combinaţia asta nu mergea: directorul ziarului „România” era scriitorul Cezar Petrescu, aflat în duşmănie de moarte cu Pamfil Şeicaru. Ca să nu semneze contractul cu tipografia „Curentul”, Cezar Petrescu a plecat într-o călătorie de documentare.

Scormonind prin sertarul cu amintiri, Pamfil Şeicaru a găsit un roman de-al lui Cezar Petrescu, cu dedicaţia autografă a autorului pentru Nae Ionescu (devenit duşman cu regele). Şantajul n-a avut efect: s-a găsit la Ministerul Propagandei un băiat deştept care a propus soluţia justă – la un ziar nou trebuie o tipografie nouă, aşa că mai bine cumpărăm una din Germania. Istoria nu ne spune de câte ori a mai cumpărat Guvernul tipografia ziarului „Adevărul”.

Susține presa independentă! O poți face nu doar prin donații, ci și bând bere. Cumperi bere TNR, fie online din magazinul nostru, fie din hypermarketurile Carrefour și ajuți astfel proiectul editorial Times New Roman. Să curgă berea!

Scris de george | Tuesday, 27.08.2013 09:17 TNR Cultural