Mihai-ViteazulBaronul local hapsân şi lung de unghii nu este o invenţie românească recentă, ci o tradiţie. O tradiţie în care oltenii s-au făcut remarcaţi din cele mai vechi timpuri, pe când colectarea impozitelor semăna mai mult cu ceea ce este în realitate: un jaf organizat. În ziua de azi, guvernanţii ne flutură pe sub nas nişte legi şi ne vrăjesc cu ANAF şi alte combinaţii de litere – în evul mediu voievodul punea câte un şmecher căpitan de judeţ cu misiunea să îi stoarcă pe localnici. Aşa a apărut vorba „nu poţi să umbli cu miere fără să te mânjeşti”: răbojarii şi găletarii domneşti mai puneau deoparte pentru ei câte ceva, de obicei ceva mai mult. Însă Stoichiţă din Strâmba de Gorj a sărit la un moment dat peste cal.

Stoichiţă al nostru s-a împrietenit la cataramă cu Mihai Viteazul pe vremea când bravul voievod era ban de Mehedinţi. Mihai a pornit de jos, a învăţat direct să jupoaie contributorii, iar pentru asta avea nevoie de ajutoare destoinice. Când a ajuns voievod, Mihai Viteazul nu l-a uitat pe Stoichiţă din Strâmba şi l-a pus şef peste judeţul Ialomiţa. Destinul ucenicului a fost dintotdeauna să îşi depăşească maestrul, iar Stoichiţă din Strâmba a avut o idee strălucită: toate impozitele pe care le-a strâns din Ialomiţa le-a pus deoparte pentru el şi nu i-a mai dat nimic lui Mihai Viteazul. În acelaşi timp, şi o gravă încălcare a codului deontologic: hoţul nu fură de la alt hoţ. Precum în cazul Gigi Becali versus hoţii de maşini, Mihai Viteazul l-a trimis pe un Smărăndescu al lui care l-a pus în fiare pe Stoichiţă din Strâmba.

Susține presa independentă! O poți face nu doar prin donații, ci și bând bere. Cumperi bere TNR, fie online din magazinul nostru, fie din hypermarketurile Carrefour și ajuți astfel proiectul editorial Times New Roman. Să curgă berea!

Scris de george | Tuesday, 17.09.2013 08:52 TNR Cultural