expozitia-internationala-de-la-parisPaşoptiştii au aruncat la groapa de gunoi a istoriei alfabetul chirilic, au adus matematicile în şcolile româneşti şi au împodobit limba română cu o sumedenie de franţuzisme. Însă revoluţia de la 1848 nu s-a oprit doar aici. Mihail Kogălniceanu, revoluţionar pur şi dur, a mers chiar şi mai departe şi a încercat să revoluţioneze şi bucătăria românească. Încă din 1841, anticipând răsturnările sociale ce urmau să vină, Kogălniceanu a publicat o carte de bucate în care promova modelul bucătăriei franceze. Autorul declara plin de sine în introducerea operei că are de gând să „facă o revoluţie straşnică în toată Moldova, întru chipul de a face frigănele şi găluşte”.

Din păcate, revoluţia din bucătărie nu a avut loc după planul revoluţionarilor. La Expoziţia Universală de la Paris din 1900 au fost prezentate cele mai importante descoperiri ale secolului încheiat: motorul Diesel, cinematograful cu sonor, primul magnetofon din lume şi multe alte forme de vrăjitorii ştiinţifice. Standul României s-a făcut remarcat cu mititei la grătar, iar pentru aceasta a fost expediat la Paris însuşi nea' Radu de pe strada Covaci, inventatorul mititeilor, alături de un lăutar celebru al epocii, Cristache Ciolac.
beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de george | Tuesday, 27.05.2014 12:42 TNR Cultural