Adevărata meserie a lui Bond, James Bond

În Al Doilea Război Mondial britanicii au făcut aceeaşi şmecherie pentru a-i neutraliza pe spionii nemţi ca şi în Primul Război Mondial. I-au urmărit cu atenţie fără să-i tulbure, iar la izbucnirea războiului i-au arestat pe toţi.

Ca o măsură de precauţie au pus totuşi un agent (nume de cod „Jack King”) să-i caute pe eventualii britanici doritori să spioneze pentr nazişti.

Rezultatele au depăşit orice aşteptări: în mai puţin de un an Jack King a găsit vre-o două sute de trădători dispuşi să-şi vândă ţara. Mulţi şefi din spionajul britanic au crezut că agentul vrea să se dea mare, însă toate verificările au dovedit că omul nu minţea, chiar erau foarte mulţi britanici dispuşi să trădeze. Aşa că Jack King a pozat până la sfârşitul războiului drept ofiţer Gestapo şi nu mai prididea cu adunatul turnătoriilor. Chestie care s-a dovedit folositoare: reţeaua pro-naziştilor a făcut rost de tot felul de planuri secrete privind radarele, tancurile şi avioanele britanicilor, informaţii care altfel chiar ar fi ajuns pe mâinile germanilor.

Cea mai mare problemă a lui Jack King era faptul că membrii reţelei lui tropăiau de nerăbdare şi erau dornici de „acţiune”. Aşa că a trebuit să le facă rost de cerneală simpatică şi să le organizeze întâlniri nocturne în subsolul unui anticariat (loc unde toate convorbirile erau înregistrate) doar pentru a le potoli setea de aventură. În realitate, adevărata misiune a lui Jack King a fost să le liniştească zelul turbaţilor pro-nazişti. Pentru asta s-a folosit de tot felul de şmecherii: le-a făcut rost de nişte insigne speciale pe care agenţii urmau să le poarte pentru a fi recunoscuţi de Gestapo după cucerirea Angliei (în realitate urmau să fie folosite pentru arestarea lor), a făcut rost de copii ale decoraţiei naziste Crucea de Fier pe care le-a acordat celor mai harnici şi unora chiar le-a plătit salarii din fondurile secrete.

Toţi aceşti agenţi pro-nazişti au scăpat de ştreang dintr-un simplu motiv: dosarele lor ar fi fost considerate drept provocări în faţa oricărui tribunal britanic şi ei de fapt nu comiseseră nici o infracţiune, informaţiile adunate de ei ajunseseră în realitate la spionii britanici. Aşa că reţeaua a fost lăsată în pace după încheierea războiului. Cât despre Jack King ştim doar că a primit o recomandare din partea MI5 ca să se poată angaja la Westminster Bank. James Bond şi-a sfârşit cariera la un ghişeu de bancă.

Loturile de bere TNR sunt întotdeauna limitate, că vindem doar ce n-apucăm să bem noi. Hai, fă repede o comandă, până n-o bem noi pe toată!

Scris de TNR
22 aprilie 2014 15:04

Alte articole

Vezi mai mult