Cât vin poate să bea un moldovean?

Primul răspuns care îi vin oricui în minte este „pe tot”, însă în realitate un moldovean poate să bea mult mai mult vin. De exemplu, moldoveanul poate să bea până îi moare olteanul din faţa ochilor.

Chestia asta chiar s-a întâmplat la un moment dat, după cum povesteşte Dimitrie Cantemir în Descriptio Moldaviae. În vremuri de demult românii erau tulburaţi de o întrebare ce li se părea fundamentală: care poate să bea mai mult, un oltean sau un moldovean?

Pentru a lămuri odată pentru totdeauna această nedumerire, pe podul de piatră de peste Milcov au fost puşi faţă în faţă un oltean şi un moldovean care s-au apucat gospodăreşte de băut. Deşi a turnat în el ca într-o butie spartă, la un moment dat olteanul a căzut jos, s-a zvârcolit puţin şi a crăpat. Drept răsplată pentru această glorioasă victorie, moldoveanul a fost înobilat şi probabil că a fost pus şef peste vreun judeţ sau măcar primar la Vaslui sau Piatra Neamţ.

Însă această victorie nu a fost obţinută oricum, ci prin selecţie naturală. Voievodul Vasile Lupu avea o vorbă „să piară jumătate de Moldovă, dar să rămână jumătatea cea bună!”. Nu cred că are cineva vreo îndoială că selecţia naturală ni i-a transmis până în zilele noastre doar pe cei mai buni dintre moldoveni, care şi acum ar putea ucide olteni la un concurs de beţiveală.

A apărut o bere mai bună decât TNR: bere TNR cu 30% reducere.

Scris de TNR
23 iulie 2013 11:53

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult