Stefan_tomsa.jpg Boierii au avut dintotdeauna părerile lor, care de cele mai multe ori nu coincideau cu părerile voievodului. Însă sistemul politic al românilor medievalii avea câtea particularităţi. În primul rând erau foarte puţine legi scrise, în al doilea rând orice fel de lege putea fi încălcată de voievod, care fiind unsul lui Dumnezeu pe pământ putea să modifice legile şi să facă unele noi, în funcţie de situaţia de moment. Tot în funcţie de situaţia de moment, voivodul putea să măcelărească oricâţi boieri poftea inimioara lui. Însă nici voievodului nu-i era aşa uşor: ajungea în funcţie ales de boieri şi aceiaşi boieri îl puteau da jos de pe tron, tradiţia cerând ca voievodul să fie trădat, otrăvit sau pur şi simplu căsăpit cu săbiile în timpul somnului. Un sistem politic simplu, dar care genera foarte multe complicaţii.

În astfel de situaţii nu e de mirare că singurul prieten al voievodului de multe ori era călăul. Voievodul Moldovei Ştefan Tomşa avea de exemplu un călău ţigan căruia îi plăcea foarte mult să taie boieri. De câte ori se reunea divanul ţării cu marii boieri, ţiganul călău striga către voievod: „Doamne, s-au îngrăşat berbecii, buni sunt de înjunghiat?” Gluma asta nu-l plictisea pe Ştefan Tomşa niciodată, iar ţiganul era răsplătit pentru simţul umorului. Doar boierii nu erau foarte încântaţi. Însă şi voievodul avea simţul umorului. La o căsăpire de boieri trebuia tăiat un logofăt priceput în ale scrisului. Boierii s-au rugat de voievod să-l ierte, că e bun cărturar, la care Ştefan Tomşa a replicat că „mai cărturar decât dracul nu e nimeni” şi l-a decapitat pe bietul diac.

beretnr4bnnrmic.png

TNR este o bere naturală, fără cipuri de la Bill Gates și e făcută în România, că la fabrica de bere a ocultei mondiale nu mai era loc. Umple-ți frigiderul acum: bereatnr.ro/shop!

*Livrare rapidă în București, Ilfov, Cluj, Iași și Constanța.
Scris de GeorgeDamian | Tuesday, 08.07.2014 19:37 TNR Cultural