Cum se face campanie electorală cu icoana. Uitaţi găleţile

Alexandru Bogdan-Piteşti a inventat o metodă de a face campanie electorală cu icoana în braţe care în ziua de azi ar avea nevoie de plata unei francize la Înaltpreastrângătorul Daniel.

Cunoscut pentru cinismul său, de profesie misirupist fără diplomă şi şantajist de presă, Alexandru Bogdan-Piteşti a rămas în istorie prin multele sale escrocherii săvârşite înainte de Primul Război Mondial. Un exemplu: după ce a cheltuit în scopuri personale banii primiţi de la spionajul german şi nemţii i-au reproşat că ar fi corupt, Bogdan-Piteşti i-a întrebat dacă se aşteptau să corupă un om cinstit.

Deşi s-a afundat până în gât în tot felul de înşelătorii, Al. Bogdan s-a ţinut departe de politică, mai precis a avut o singură aventură de tinereţe cu această târfă bătrână. În timpul campaniei electorale pentru alegerile din anul 1898 ţăranii din judeţul Olt începuseră să-şi împartă între ei moşiile boierilor. Ancheta autorităţilor alertate de răscoala ce sta să izbucnească a scos la iveală faptul că principalul vinovat era Al. Bogdan-Piteşti, de altfel şi el proprietar de moşie.

Inventivul escroc găsise o metodă foarte originală de a câştiga simpatia alegătorilor. Umbla din casă în casă şi le arăta ţăranilor o fotografie a lui Alexandru Ioan Cuza spunându-le că era fiul natural al domnitorului: „Vezi bade? Cuza avea ţăcălie, eu am ţăcălie, deci sunt fiul lui!” După ce clientul era astfel pregătit, noul intrat în politică scotea din haină o icoană sănătoasă şi încheia un târg cu ţăranul: locuitorul rural jura pe icoană că îl va vota, iar la schimb candidatul jura pe aceeaşi icoană că îi va da pământ. În scurt timp nici nu mai trebuia să umble din sat în sat, veneau ţăranii la el să jure pe icoană, mai ales după ce s-a răspândit zvonul că fiul lui Cuza-vodă umblă să dea pământ ţăranilor.

Această promiţătoare carieră politică, debutată prin minciuni atât de gogonate încât cu greu ar fi putut fi depăşite de altcineva, a fost din nefericire întreruptă de zbirii poliţiei care fără multe discuţii l-au arestat pe Alexandru Bogdan-Piteşti şi l-au ţinut închis până s-au terminat alegerile.

A apărut o bere mai bună decât TNR: bere TNR cu 30% reducere.

Scris de TNR
25 martie 2014 13:58

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult