Femei fatale (X)

„Femeia fatală nu-i ca orice boală: mai întâi e febra, abia după aia te loveşte.” (Hippopocrates, medic din Grecia antică)

Circe
Din cauză că era nimfă şi, în acelaşi timp, o zeiţă minoră din mitologia greacă, Circe era tachinată cu apelativul „nimfetă”. Zeii mai bătrâni erau deseori surprinşi murmurând refrenul din clipul ei „Moi, Lolita”, motiv de conflict cu nevestele lor, care, din nefericire, erau nemuritoare.

Fiind soră cu Pasiphae, Circe era, în consecinţă, mătuşa Minotaurului. Când avea chef de o coridă prin labirintul cretan, Tezeu îi zicea acestuia că-i un mare bou dacă nu-l lasă şi pe el o dată la mătuşă-sa.

Circe apare în Odiseea, care pe atunci nu era spaţială, ci temporală. (În acea epocă timpul avea şi el un zeu, care îl dădea la toată lumea, să aibă chiar şi de citit.)

Aici, vrăjitoarea e prezentată ca trăind pe o insulă, înconjurată de oameni transformaţi în lei şi lupi. Homer ne relatează încercările fatalei nimfe de a obţine, în laboratoarele ei secrete, un Richard I şi un Wolverine, sau măcar un Jacob Black. Din păcate, tot ce i-a ieşit mai bun a fost un leu fricos, care a fugit cu o aventurieră pe nume Dorothy şi un lup răguşit care o ameninţa că „nu pogodi”.

Circe era celebră pentru cunoştinţele ei privitoare la ierburi. Dealer-ul era, fireşte, Hermes cel cu aripi la picioare, care primea un joint baban nu degeaba numit „caduceu”, că se băteau şerpii pe el, nu alta. 

Ulise şi tovarăşii săi au ajuns şi ei pe insula lui Circe. În timp ce filmau pentru al şaptelea sezon din Lost, Circe s-a gândit să le dea o mână de ajutor paranormal, transformându-i în porci. Ulise, care a scăpat împreună cu câţiva ortaci, a ameninţat-o cu ONG-urile „Patru copite dolofane” şi ”Un rât pentru zâmbetul tău”. Mai mult, a trimis comando-ul Cavaleria rusticană pentru a-l salva pe Ryan, cel mai de preţ ostaş al său. 

Circe şi Ulise au căzut în cele din urmă la pace. Fatala le-a oferit băieţilor pensiune all inclusive, iarbă la liber şi alte servicii care se subînţeleg. De atunci există şi expresia „panem et circenses”.

A apărut o bere mai bună decât TNR: bere TNR cu 30% reducere.

Scris de Stefan
6 septembrie 2013 15:29

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult