Femei fatale (XI)

”…Și va răsări dintr-o cutie străvezie un idol viclean, cu bucle bălaie, cu ochii cât scuipătoarele și picioare mai subțiri ca bețișoarele de scărpinat. Multe copile vor lua calea pierzaniei din pricina lui, transformându-se în femei fatale.” (Nostramanus, profet, sec. XVI)

Diane de Poitiers (1500 – 1566)
Diane de Poitiers a reușit performanța să fie, concomitent, cea mai cunoscută pin-up girl din Renaștere și cea mai râvnită milf din epocă. Artiștii care n-aveau măcar o poză cu un sfârc dezgolit de-al Dianei nu intrau în breaslă.

Diane poza adesea în zeița vânătorii și era cunoscută pentru faptul că făcea pe ființa mitologică inaccesibilă. Curtenii, care încercau să-și mențină moralul admirându-i nurii în picturi și sculpturi, o numeau coq teaser (varianta ce se referă la cocoșul galic). Dar nu puteau să nu recunoască că e material din ăla bun, de l..bă. Fatala era oripilată de asemenea expresii non-alegorice și se văita cât de greu îi este să ajungă întreagă în dormitor, încercând să nu alunece pe tot felul de lichide dubioase.

Diane a trăit în aceeași epocă cu Nostradamus (mai mic decât ea cu vreo 3 ani). Autorul catrenelor prevestitoare de nenorociri îi făcea acesteia horoscopul zilnic. El o prevenea asupra ruperii vreunei unghii și-i povestea a nu știu câta oară cum umblă fetele în chiloți pe stradă în secolul 21 și cum a divorțat Bianca Drăgușanu de Victor Slav.

Diane a rămas văduvă de timpuriu, iar rândurile celor care o iubeau platonic se îngroșau. I se mai spunea „văduva alba-neagra”, din cauza culorilor pe care le îmbrăca, dar numai în scurtele momente dintre două ședințe foto nud. Henric II, care o pândea încă de când avea 7 ani (el, nu ea), i-a propus. Diane l-a tot refuzat până când l-a văzut cu coroana pe cap. „Asta-l face sexy”, a trebuit să recunoască fatala și i s-a dăruit proaspătului suveran, mai tânăr cu 20 de ani decât ea și care încă nu făcuse majoratul. În secret, evident, ceea ce înseamnă că toată lumea știa. Inclusiv Caterina de Medici, soția lui Henric.

Henric a murit ca un adevărat calaver, în urma unei răni obținute în turnir, unde purtase culorile doamnei inimii sale. După unii, ultimele lui cuvinte ar fi fost: „Mi-e frig… Pune ceva pe tine.”

Diane de Poitiers a murit la 66 de ani, încă frumoasă. După dispariția ei, au apărut inevitabilele zvonuri cum că „prințesa Diana trăiește”.

Avem pagină nouă de Facebook, Times New Roman 2.0, că pe aia veche ne-a șters-o Facebook. Ca să ai la ce da follow.

Scris de Stefan
13 septembrie 2013 15:08

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult