Femei fatale (XIV)

„O femeie fatală de la curtea Franței vede ce se întâmplă în jur mai bine decât regina: fiindcă îi stă așezată pe cap.” (Montesquior, eseist francez, sec. XVII)

Gabrielle D’Estrées (1573-1599)
Talentele Gabriellei erau în mare parte moștenite: bunica sa nu știa cum arată o ușă de biserică, în schimb cunoștea bine patul papei Clement VII. Mama Gabriellei și cele șase surori ale acesteia fuseseră poreclite „Cele Șapte Păcate Capitale”, doar să se potrivească numărul, fiind astfel omis păcatul suprem, „spam-ul”.

Gabrielle avea 17 ani când a fost prezentată de iubitul ei viitorului Henric IV, care a păcălit-o că încă strânge bani pentru o coroană mai performantă. În plin război, cei doi se întâlneau în avanposturi. Parola lui de trecere era: „Dau un regat pentru archebuzele de jos.”

Fiindcă fatala începuse să facă nazuri, în 1594, când a devenit regele Franței, Henric a apelat la un gest romantic: în pozele de la încoronare a dat tag cu numele ei direct pe coroană. Acest fapt i s-a părut de prost gust reginei Margot, care a spus: dacă o prind pe târfa asta pe tron în lipsa mea, o dau în gât că are perucă falsă.

Despre frumoasa Gabrielle, contemporanii scriau că are „sânul mai alb ca fildeșul”. Aceasta obișnuia să spună că bronzul e pentru loserițe.

Nimeni n-o avea la inimă pe Gabrielle. A murit, se pare, otrăvită cu o chitră, deși istoricii mai scrupuloși sunt convinși că a fost vorba chiar de o portocală mecanică.

Charlotte-Marguerite de Montmorency (1594-1650)
Charlotte era balerină și se spune că atunci când, la o repetiție, a aruncat asupra lui Henric o săgeată de carton aurit și o ocheadă, acesta ar fi leșinat. Deși era minoră, ea a primit imediat titlul de Femeia fatală a anului 1609. Era normal, având în vedere că, înainte să fie înjunghiat mortal de către Ravaillac, regele fusese supraviețuitorul altor 17 tentative de asasinat.

Proaspăt cununată, Charlotte a fugit de sub nasul lui Henric IV chiar cu mirele – fapt singular în istorie, trebuie să admitem. Henric i-a urmărit peste tot și chiar ajunsese să amenințe cu războiul Țările de Jos (prescurtarea de la „Jos regii catolici”). Tristul adevăr a ieșit repede la iveală: tânărul însurățel era nimeni altul decât Jason Statham, echipat cu un poștalion de ultimă generație. Henric i-a reamintit regula nr.3, never look in the package, iar Jason a avut grijă să-i spună să i se adreseze cu „sir Jason”, având în vedere că Elisabeta I l-a înnobilat pentru faptele eroice.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Stefan
4 octombrie 2013 12:53

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult