Femei fatale (XVI) – Madame de Chevreuse

„Femeia fatală, de nu conspiră,/ Îi ca femeia cuminte ce nu respiră.” (Cyrano de Berichicratchy, dramaturg francez, sec. XVII)

Madame de Chevreuse (1600 – 1679)
Marie de Rohan, devenită ducesă de Chevreuse (1621), era fata lui Hercule de Rohan. Contemporanii nu l-au menționat și pe al doilea părinte, Pif, ori pe motiv că era maidanez, ori, pur și simplu, din cauză că anumite cupluri nu fuseseră legalizate. (Inutil de menționat că povestea cu Pif și Hercule este, după stilou, o altă hoție a francezilor, ei fiind, cum bine se știe, Bălănel și Miaunel.)

Frumoasa Marie de Rohan, preferata reginei Ana de Austria, a fost o mare intrigantă a vremii sale. Vizat de intrigile acesteia, regele Ludovic XIII se referea la ea, subtil, cu titlul de „ducăsă”. La fel de subtil, Marie îi ura suveranului: „Să-ți trăiască franțuzoaica!”

Despre ea, cardinalul de Retz scria în memoriile sale: „Iubea fără să aleagă, numai pentru că trebuia să iubească pe cineva”. Astfel, Marie s-a încurcat cu lordul Holland, fiindcă-i amintea de un anumit cartier din Amsterdam. 

Marie a pus la cale, împreună cu lordul Holland, faimoasa întrevedere dintre ducele de Buckingham și Ana, de care a fost vorba data trecută. Versata intrigantă a încercat s-o învețe pe regină diferite leșinuri cu picioarele desfăcute și cum să țipe abia la final. De emoție, Anei i-a ieșit exact pe dos. 

Marie a fost exilată de nenumărate ori și s-a întors de tot atâtea ori. Cel mai mult îi plăcea să fie la Luvru în timp ce bărbatul ei, ducele de Chevreuse, o căuta prin toată Europa, pe la diferiți amanți. Ca să-l inducă în eroare cât mai des, fatala o angajase pe Amélie Poulain să-i trimită acestuia poze cu ea și cu un pitic din diferite părți ale lumii. Ducele și-a dat seama de înșelăciune în momentul în care a primit o ilustrată cu Marie și Mutulică înconjurați de na’vi.

Marie a participat la diferite comploturi, numite de învățați „cabale” („cabala Importanților”, din 1643, fiind, după cum o arată și numele, una importantă). Ea spera ca Noua Ordine Mondială să-i aranjeze jartierele în dulap după ocazii și zilele săptămânii. Cum era și de așteptat, Bătrânii Sionului au sărit imediat s-o ajute.

A apărut o bere mai bună decât TNR: bere TNR cu 30% reducere.

Scris de Stefan
19 octombrie 2013 11:25

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult