Femei fatale (XVIII) – Madame de Pompadour

„Noblețea obligă, dar femeia fatală câștigă.” (proverb francez, sec. XVII-XVIII)

Madame de Pompadour (1721-1764)
În Franța primei jumătăți a secolului XVIII, Francmaleaks răspândise zvonul că stocul de ludovici e pe terminate, astfel că între pretendentele la titlul de amantă regală s-a iscat o competiție acerbă. Concursurile de corsete ude rivalizau cu demonstrațiile revoluționare de scoatere a crinolinei în mai puțin de o oră și jumătate, iar internetul era plin de spam-uri gen „o perucă mai impunătoare, fără intervenții chirurgicale” și „alunițe 100% naturale, pe care le aplici unde vrei”.

Deși avea părinți bogați, Jeanne-Antoinette Poisson, viitoare amantă a lui Ludovic XV, nu făcea parte din nobilime. Cei de la curte se uitau cu dispreț la familia Poisson, murmurând „N-ai cu cine. Niște țărani.” Asta când nu-i făceau fetei diferite farse precum cea când i-au vândut un caniș tuns pe post de chihuahua.

După ce, în 1745, a devenit amanta oficială a regelui și marchiză de Pompadour, Jeanne s-a răzbunat cu vârf și îndesat. Printre altele, a lansat moda canișilor tunși, azvârlindu-le cucoanelor de la curte un „cine-i țărancă acum, bitches?”

Lui Ludovic XV i-a plăcut atât de mult de marchiză, că peste 300 de zile pe an era plecat cu ea în excursii, neglijând probleme statului și familia. Răutăcioșii îl porecliseră pe suveran „monsieur Pompancour”, dar regele era mulțumit că lumea nu-l cheamă după numele soției, Leszczyńska, pe care nu reușea să-l pronunțe.

Imperiul colonial construit de francezi în America de Nord, Africa și India a dispărut aproape în întregime în urma Războiului de 7 ani, iar istoricii cad de acord că Madame de Pompadour a avut în acest caz un rol semnificativ. Singura părere de rău a marchizei a fost că era obligată să întrerupă legăturile cu Paris Hilton, care îi promisese că-i lansează în SUA „100 de poziții pe capra unui Cabriolet Rex” și „The King’s Speech: Cum să fii de acord fără să scoți un cuvânt”.

Din 1750, din cauza unor tulburări ginecologice, marchiza n-a mai făcut sex, dar, cu toate astea, a rămas preferata lui Louis până la moarte. Luat peste picior de prieteni, regele replica: „Da, chiar atât de bine a fos

A apărut o bere mai bună decât TNR: bere TNR cu 30% reducere.

Scris de Stefan
8 noiembrie 2013 11:57

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult