În Francia, femeile fătătoare erau mai scumpe

Legea salică socotea toate infracţiunile în şilingi, aproximativ o uncie de argint, cam 30 de grame. De exemplu, dacă prin anul 500 îi spuneai unui franc că este iepure sau vulpe trebuia să-i plăteşti 3 şilingi despăgubiri.

Dacă îi spărgeai capul astfel încât să i se vadă creierii sau îl spintecai astfel încât să i se vadă măruntaiele, distracţia asta te costa 30 de şilingi – aproape un kilogram de argint. Mai ieftin era să îţi loveşti duşmanul cu pumnul: 15 şilingi dacă sângele curgea astfel încât să ajungă pe podea, 3 şilingi dacă nu curgea sânge.

Tarifele urcau destul de mult în cazul în care loviturile erau cauzatoare de moarte. Pentru uciderea unui om liber, amenda era de 200 de şilingi, cam 6 kilograme de argint. Dacă încercai să ascunzi crima aveai de plată 600 de şilingi, 18 kilograme de argint. Probabil din cauza acestui tarif ridicat francii recunoşteau cinstit când îşi mai căsăpeau câte un vecin. Mult mai ieftin era pentru franci să omoare romani: 300 de şilingi pentru uciderea unui roman aflat sub protecţia regelui, şi doar 100 de şilingi pentru masacrarea unui roman oarecare, nimica toată.

Uciderea copiilor sub 10 ani era pipărată la preţ – 600 de şilingi, iar o femeie gravidă avea cel mai ridicat tarif – 700 de şilingi, 21 de kilograme de argint. O femeie matură, fătătoare, avea la fel tariful ridicat de 600 şilingi. Însă o femeii care nu mai putea face copii preţul îi scădea dramatic, la doar 200 de şilingi.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
13 mai 2014 11:14

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult