Infama istorie a romantismului (XIV): Poe, poezia şi femeia

Principiul de bază al lui Poe era: femeia frumoasă moare. De cele mai multe ori, agonizând pe perioade lungi. Dacă se încăpăţânează să trăiască, o îngropi de vie.

Edgar Allan Poe a fost un romantic american după infamul model european. Pentru americani, asta n-a constituit un motiv de îngrijorare, deoarece a fost printre puţinii, s-a curăţat la 40 de ani şi n-a avut urmaşi.

Poe era „Poet”, doar că „t”-ul se subînţelege
În ciuda numelui, Poe a scris mai mult proză. Proza, atunci, ca şi acum, se vindea mai bine decât poezia, fiindcă avea mai multe cuvinte şi semne de punctuaţie. Când se mai întâmpla să apară la redacţie cu vreo poezie, editorii ştiau că Edgar iar a luat-o pe băutură şi opium şi nu-i mai iese de-o poveste serioasă.

Mai am un singur dor: acum ori nevermore
Corbul este cea mai cunoscută poezie a lui Poe. Ea înfăţişează un corb comis-voiajor (sau doar voiajor, că nu zice în text) care vine acasă la un student amărât. Acestuia, evident, i-a murit iubita cea frumoasă: Lenore. Corbul încearcă, fără succes, să facă reclamă la mărci de balsam concurente şi-i dă un eşantion de Coccolino. Apoi, înţelege că a intrat într-o mare poezie şi, ca să dea bine octametric, repetă ca papagalul: „nevermore” (pe româneşte: „n-ai să vezi”).

Cu toate că nu croncăne nimic altceva decât „nevermore”, corbul lui Poe a devenit celebru. (Nu ne miră, atâta vreme cât O-Zone au ajuns celebri cu o singură piesă…) Brandon Lee, supărat că el a făcut karate de performanţă ca să ajungă cunoscut cu The Crow, l-a acuzat pe Poe că umblă cu cioara vopsită.

Drept răspuns, Poe a scris Annabel Lee, unde, evident, frumoasa Annabel moare. Zdrobit de durere, Brandon n-a mai terminat filmul şi s-a dus să se plângă lui taică-su ce i-a făcut Allan. Nu ştim cu exactitate locaţia.

O adevărată soţie romantică
Luându-şi în serios rolul de romantic, în 1835, Poe se însoară cu Virginia Clemm. Nu atât numele l-a atras, cât faptul că fata încă n-avea buletin. Şi că era verişoară-sa. Se pare că nu ştia că regele Cioabă are o nepoată de doar 7 ani gata de măritat, astfel că a zis mersi şi la purisanca de 13 ani.

Virginia a fost o soţie model pentru un romantic: a făcut rapid tuberculoză şi a murit în floarea vârstei.

Data viitoare: despre proza lui E.A. Poe.

Avem pagină nouă de Facebook, Times New Roman 2.0, că pe aia veche ne-a șters-o Facebook. Ca să ai la ce da follow.

Scris de Stefan
7 noiembrie 2011 13:11

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult