Masturbarea pe vremea lui Mircea cel Bătrân

Corespondenţa dintre arhimandritul Nicodim de la Tismana şi patriarhul bulgar Eftimie de la Târnovo ne dezvăluie detalii despre practicarea onaniei la nordul şi la sudul Dunării. În jurul anului 1390, pe vreme lui Mircea cel Bătrân, arhimandritul Nicodim îl întreba pe patriarhul Eftimie dacă tinerii care se masturbaseră puteau deveni preoţi. O chestiune practică a vremii, care constituie şi cea mai veche atestare scrisă a autosatisfacţiei printre români.

Textul întrebării arhimandritului Nicodim ne dezvăluie chestiunea în întreaga ei complexitate: „Canonul sfinţilor părinţi ne spune că după vârsta de 15 ani băieţii trebuie condamnaţi pentru păcatul preacurviei. În zilele noastre am aflat că mulţi, înainte să atingă această vârstă, să spunem că din cauza nebuniei, preacurvesc cu propria mână. Dacă aşa ceva se întâmplă cu un om sau un animal, pot astfel de oameni să devină preoţi sau nu?” Cum prin 1390 Nicodim se canonea la organizarea bisericii din Ţara Românească putem trage concluzia că băieţii care înainte de 15 ani preacurveau cu propria mână din cauza nebuniei erau românaşi. Partea cu animalele este neclară şi ar fi mai bine să o lăsăm aşa. Cel mai probabil, arhimandritul Nicodim avea probleme în a găsi candidaţi pentru preoţie, de-asta i-a scris patriarhului Eftimie.

Răspunsul patriarhului a fost unul plin de înţelepciune: chestiunea trebuia întoasă pe toate părţile, iar Eftimie era nemulţumit de faptul că mulţi dintre preoţii lui obişnuiau să ierte prea uşor păcatul onaniei – ceea ce face ca acest schimb de scrisori să se constituie şi în prima atestare a masturbării printre bulgari! Mai mult, patriarhul Eftimie spune că a cunoscut pe meleagurile lui un băiat de 12 ani care preacurvise cu o fecioară (tari bulgăraşii!). În rest, patriarhul Eftimie era de acord cu arhimandritul Nicodim: masturbarea era cauzată de nebunie, însă cei care o practicaseră o dată sau de două ori puteau deveni preoţi. Însă cei care preacruviseră cu femei („Cum poţi numi curat corpul care şi-a vărsat mizeria într-un alt corp printr-o împerechere murdară?”) nu puteau deveni preoţi.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de TNR
3 iunie 2014 14:23

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult