Securitatea şi masonii, o idilă gheboasă

Nu se ştie cum şi de ce le-a venit comuniştilor români ideea să îi urmărească pe masoni. Asta se întâmpla prin anii ’70, când România era încălecată sănătos de Securitate şi puţinii masoni rămaşi în viaţă se grăbeau spre cimitire.

Cum-necum, Securitatea s-a apucat să-i urmărească pe francmasoni. Au început treaba gospodăreşte şi au scotocit prin arhivele proprii de unde au scos dosarele masonilor din anii dinaintea războiului. Au făcut şi un plan de lucru: într-un an de zile au fost recrutaţi 563 de informatori în toată ţara care trebuiau să-i urmărească pe masoni. Numai în inexistentul judeţ Sălaj existau 21 de informatori gata să toarne primul mason care le-ar fi ieşit în cale. Din păcate masonii cam ocoleau judeţul Sălaj în perioada comunistă, aşa că cei 21 de informatori şomau pe rupte.

Deşi existau turnători în problema masoneriei, turnaţii cam lipseau. Pentru a-şi îndeplini planul, securiştii au început să bage la capitolul masoni turnătorii despre tot felul de chestii tâmpite: spiritişti, yoghini şi vorbitori de esperanto. La bilanţul anual şefii de la Bucureşti atrăgeau atenţia celor din judeţe că yoghinii nu sunt masoni, provincialii dădeau din cap că au înţeles, după care – din lipsă de masoni autentici – trimiteau din nou rapoarte cu yoghini şi spiritişti.

Prin 1985 se părea că nişte securişti mai destoinici dăduseră de un fir interesant. Un moşulete oarecare a fost turnat că ştia multe chestii masonice. A fost pus sub urmărire strictă şi turnătoria s-a confirmat: într-adevăr, moşul avea prin casă cărţi despre masonerie şi la un pahar de tărie mai dădea şi pe gură câte ceva. Verificările au mers mai departe şi se contura deja un caz de arestare. Securiştii îşi frecau mâinile fericiţi: găsiseră în sfârşit un mason în România comunistă. Au fost desumflaţi când au aprofundat cercetările şi au aflat că moşul era şi el securist, ieşit la pensie. Iar legătura sa cu masoneria era una vajnică: la începutul anilor ’70 fusese trimis la Paris cu misiunea să se infiltreze în masonerie. Ceea ce a şi făcut, dar acolo a fost deconspirat ca spion şi trimis înapoi în România.

A apărut o bere mai bună decât TNR: bere TNR cu 30% reducere.

Scris de TNR
8 aprilie 2014 16:08

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult