Sex în artă (II) – Partida de sex nevăzută

Pentru a evita cenzura de pe atunci, Delacroix și-a expus tabloul din imagine sub titlul de Pat nefăcut, deși titlul său original era Acesta nu e un pat nefăcut, în buna tradiție a ghicitorilor picturale franceze.

Lucrarea a stârnit scandal în lumea artistică. Criticii clătinau din cap: „Să uite tocmai de model… De neiertat.” Acestora, pictorul le replica tăios: „N-au mai fost modele. Toate au vrut să pozeze cu Sardanapal, că i s-a dus vestea c-o are ca de…” (O fi ceva adevăr aici: dacă vă uitați la Moartea lui Sardanapal, pictată de Delacroix în 1827-28, puteți observa că tipele sunt cam leșinate după bărbosul rege asirian.)

Alți critici, mai perspicace, s-au prins că ceva nu e în regulă. Imediat a început să curgă cu cronici având titluri precum „Patul lui Delacroix nu e ceea ce pare a fi”, sau, mai puțin academice, ca „Rămâi efectiv prost dacă te uiți” și „Pe cine ascunzi sub cearșaf, Eugène? Nu cumva pe mama lui Whistler?”

Expus în plin curent romantic, Patul nefăcut a stârnit repulsie în rândul tinerelor. „Nu tu petale de trandafir, nu tu mic dejun, normal că n-a găsit nicio proastă să stea în el”, șușoteau domnișoarele. În fața patului obscen de gol, guvernantele acopereau ochii sfioaselor copile, țipând revoltate: „Chiar nu vă e rușine?! Acoperiți-l imediat cu ceva!”

Dar intenția artistică a fost cu totul alta. În Jurnalul său, Jean-Baptiste Alphonse Marie Honoré de L’Aubergine de Quincampoix-Outre-Mer, conte de Sainte-Madeleine-de-la-Miséricorde nota: „Nu doar că nu e un pat nefăcut, le-a declarat prietenilor, într-un moment de sinceritate, Eugène. Nu e nici măcar unul făcut. Ceea ce vedeți, dragii mei, este o partidă de amor dintre mine și o mademoiselle, o partidă atât de minunată, că mi-a fost pur și simplu imposibil s-o descriu în linii și culori. Chiar de-aș fi pictat o glorioasă poziție en levrette, Arta m-ar fi acuzat de minciună ordinară. Acest tablou este, dacă îmi permiteți, expresia cea mai adecvată a lui je ne sais quoi.”

Atras de notorietatea pânzei, concernul IKEA a lansat imediat o linie de paturi cu cearșafuri gata mototolite. Marele necaz fiind că, la asamblare, nu ieșea întotdeauna ca în poză.
2_Delacroix_-_La_Mort_de_Sardanapale_1827

Articolele TNR merg cel mai bine c-o bere TNR alături. Comand-o, c-avem livrare gratuită în toată țara.

Scris de Stefan
29 noiembrie 2013 13:11

Alte articole

Vezi mai mult