Sex în artă (III) – Pasiune fără vârstă

Tabloul din imagine a fost terminat de Rubens în 1610, la un an după căsătoria pictorului cu Isabella Brandt. Văzându-i modelul, aceasta a încercat un binecunoscut truc feminin: „Ți se pare că tipa asta e grasă? Mai grasă ca mine?”, întrebă ea ca într-o doară. Simțind imediat primejdia, Peter a ținut să-și liniștească soția: „Cu picioruțele alea aschilambice de trece Phaeton cu caleașca printre ele?! Fii serioasă, draga mea!”

Deși pare greu de crezut, tabloul reprezintă o scenă biblică. Rubens a explicat mai târziu că citise povestea respectivă în copilărie de pe niște foi rupte din Biblie și ascunse cu mare grijă de către tatăl său într-un cufăr din baie.

Nesatisfăcuți de această explicație, istoricii artei au demonstrat că, din punct de vedere compozițional, Suzana și bătrânii derivă din mai cunoscuta temă Asistenta sexy de la azil. Singura diferență constă în faptul că Suzana a fost deposedată de seringă, din cauza regretabilelor accidente de-a lungul timpului. (Pe vremuri, nu exista noțiunea de „seringă de unică folosință”.)

Povestea e încurcată. Suzana tocmai își întindea un cearșaf lângă piscină, când doi moșnegi o roagă să stea într-o poziție anume, să vadă și ei Fâșia Gaza. (Acest lucru e ilustrat ceva mai bine într-un tablou de Rembrandt din 1636, v. mai jos.) Auzind din gura fetișcanei replici obraznice precum „no country for old men” și „doi bătrâni atât de simpli, după vorbă, după port”, veteranii o amenință cu dezvăluiri scandaloase. Norocul Suzanei a fost că aceste declarații fură făcute într-o limbă moartă.

Rubens era apreciat în epocă pentru nudurile generoase: „O femeie trebuie să aibă ce arăta”, cădeau de acord amatorii de artă. Un model era plătit după numărul de kilograme și, în unele cazuri, de vergeturi. Fata din tabloul nostru a fost luată, cu mare efort, direct de la o defilare pe podium.

Modelele masculine, doi golani adunați de pe străzile Anvers-ului, au încercat s-o impresioneze prezentându-se ca Jan Brueghel cel Bătrân (cel mai tânăr) și Pieter Bruegel cel Bătrân. Deloc intimidată, roșcovana i-a ținut la respect: „Bine că n-ați zis că sunteți Țociu și Palade. Deci, râdem, glumim, dar nu sărim pârleazu’, bine?”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Stefan
6 decembrie 2013 12:27

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult