Sex în artă (XX) – Femeia de pe piedestal

Scena din imagine o înfățișează pe Galateea, o statuie care prinde viață. Sculptorul, Pygmalion, obosit după o zi de muncă, tocmai își deschidea o sticlă de bere între fesele ei, când un glăscior l-a apostrofat pe un ton feminist dur. Artistul și-a dat imediat seama că a greșit undeva, cel mai probabil când a ales materialul.

În Antichitate, statuile stăteau, în general, nemișcate. Atelierele și casele erau împânzite cu camere de luat vederi dotate cu senzori de mișcare. Ele înregistrau orice activitate paranormală, iar măsurile erau dintre cele mai aspre: a se vedea ce-a pățit celebra Venus din Milo după ce a fost prinsă scărpinându-se în zona rușinoasă. Multe temple au fost distruse după ce au rămas fără cariatide: excursioniștii puteau să jure că acestea le făceau cu ochiul. Legile nu arătau nici ele milă: statuile surprinse lângă frigider în miez de noapte puteau fi împușcate fără somație.

Asociația Statuilor Mișcătoare Anonime organiza întruniri zilnice: „Mă cheamă Dorifor și nu m-am mai mișcat de 15 zile și 16 nopți. Uneori, mă mai apucă tremuratul, de la sevraj”, sau: „Eu sunt Discobol, și stăpânul e foarte mulțumit de mine, că stau iar cuminte la ciocan.” Pe de altă parte, spitalele de psihiatrie erau pline de păpuși Pinocchio suferind de grandomanie, care se credeau băieței și urlau că sorele medicale le fură abecedarele cumpărate din bănuții luați pe paltonul bietului Geppetto.

Legenda spune despre Pygmalion că era un tip singuratic, căruia îi era frică de femei. Fiind home alone tot timpul, pentru a-și induce în eroare admiratoarele care stăteau la pândă peste drum, sculptorul își punea sculpturile să danseze prin fața ferestrelor. Este de înțeles dezamăgirea acestuia când una dintre lucrările sale cele mai bune, care promitea mult, s-a transformat într-o femeie în carne și oase. Fusese avertizat de niște colegi că sculptura respectivă suferea de realism, dar nimeni n-ar fi crezut că problema este atât de gravă.

În imagine poate fi observat Cupidon făcându-l pe nefericitul artist să se îndrăgostească de Galateea: e vorba de o răzbunare, fiindcă acesta nu i-a livrat la timp o păpușă Chucky pe care avea zeul avea de gând s-o dea cadou de nuntă. Fata, în schimb, a început deja cu pretențiile: fiindcă i se pare că e prea albă, îi cere iubitului „sărutul autobronzant”. El încearcă o stratagemă: „Poate vrei așa, ca la Brâncuși… Stai să iau dalta.” Incultă cum era, Galateea i-a replicat că e sătulă de jucărele și că are găuri să dea și la alții.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Stefan
29 august 2014 14:42

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult