Sex în artă (XXI) – Iubire proletară

După principiul că toată lumea trebuia să aibă un loc de muncă, în epoca socialistă, arta pentru artă a devenit artă angajată. Tot conform ideologiei comuniste, numai oamenii muncii aveau voie să se bucure de activitățile recreative precum sexul. Afișul propagandistic din imagine, având drept temă Sărutul, este o dovadă în acest sens. Spre deosebire de exemple, pe aceeași temă, ale artei occidentale decadente, Sărutul lui Rodin, care implică o femeie oarecare, sau al lui Brâncuși, unde nu se știe exact cine ce e, aici avem de-a face cu un erou al muncii socialiste primind aprecierea reprezentantului Armatei Roșii, ca urmare a îndeplinirii planului cincinal. Pentru a fi la înălțimea momentului, țăranul sovietic a îmbrăcat peste pufoaică o rochiță scurtă, cu motive înflorate. Simțindu-i palmele aspre și mustăcioara mirosind a samagon, ostașul încearcă să-și controleze emoțiile, șoptindu-și, Moscova nu crede în lacrimi. 

Afișul, postat în special în WC-urile din universitatea Lomonosov, dădea o lovitură grea stereotipiilor tendențioase, printre care cea conform căreia, în Uniunea Sovietică, bărbații o fac doar cu femeile. În mod firesc, imaginea respectivă a avut și un ecou internațional favorabil: „U.R.S.S., din nou înaintea S.U.A.!”, titrau publicațiile vestice, referindu-se la legalitatea cuplurilor de același sex. Mai popular ca niciodată, Stalin primea nenumărate cereri să cânte în formația Village People, cu singura condiție să slăbească 8-10 kg. Însuși Freddie Mercury i-a dedicat acestuia melodia „I Was Born to Love You”, visând la momentul în care mustățile lor vor fi una singură.

Agenturile imperialiste n-au întârziat să dea replica. Ele au insinuat faptul că așa-zisul colhoznic nu e nimeni altul decât Danny Trejo, cu mustața aranjată astfel încât să nu fie recunoscut, infiltrat în rândurile clasei muncitoare ruse. În mâna dreaptă, ascunsă dibace la subsuoara naivului soldat, se află o macheta. Autoritățile de la Kremlin au zâmbit pe sub mustăți: nici pușca din mâna ostașului nu e chiar o pușcă, ci o temută „umbrelă bulgărească” modificată.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

Scris de Stefan
19 septembrie 2014 16:26

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult