Lascarcatargiu.jpg Când Băsescu s-a luat în coarne cu Parlamentul a vrut să intre în istorie ca un democrat: a făcut un referendum, poporul a zis că vrea mai puţini parlamentari, dar parlamentarii s-au făcut că nu le pasă şi Băsescu a intrat în istorie ca un tiran. Ceva absolut normal, Băsescu s-a înşelat când a crezut că deputaţii şi senatorii vor discuta între ei şi vor zice: „Da frate! Poporul are dreptate, suntem prea mulţi! Care pleacă acasă şi renunţă la bani?”

Pe de altă parte Alexandru Ioan Cuza s-a comportat ca un tiran şi a intrat în istorie ca un democrat. Pe vremea lui Parlamentul era unicameral, dar deşi erau mai puţini, parlamentarii erau mai colţoşi. Când Alexandru Ioan Cuza s-a plictisit de schemele parlamentarilor pur şi simplu a trimis armata peste ei, a dizolvat legislativul şi a făcut o nouă constituţie. Iar această nouă constituţie era făcută la şmecherie: Camera Deputaţilor era formată din oameni voraţi de prostime, dar în Senat intrau oameni numiţi de domnitor – chestie care anula toate problemele viitoare şi era un model democratic absolut original. Intrarea armatei în Parlament pe vremea lui Cuza a dat măsura curajului parlamentarilor care au rupt uşile şi au sărit pe ferestre, răspândindu-se care încotro. Doar preşedintele Parlamentului, Lascăr Catargiu, a rămas la prezidiu şi i-a rugat pe oşteni să aştepte, că el e prezident şi nu putea pleca până nu-şi încheia procesul-verbal de şedinţă.

beretnr4bnnrmic.png

Mai repede decât unii chelneri la terasă! Dacă stai în București și-ți comanzi berea noastră TNR, o primești în mai puțin de 2 ore. Iar dacă se întâmplă vreo calamitate și nu-ți ajunge în 2 ore, ai 20 de beri gratis de la noi.

Scris de GeorgeDamian | Tuesday, 29.07.2014 18:42 TNR Cultural