Lascarcatargiu.jpg Când Băsescu s-a luat în coarne cu Parlamentul a vrut să intre în istorie ca un democrat: a făcut un referendum, poporul a zis că vrea mai puţini parlamentari, dar parlamentarii s-au făcut că nu le pasă şi Băsescu a intrat în istorie ca un tiran. Ceva absolut normal, Băsescu s-a înşelat când a crezut că deputaţii şi senatorii vor discuta între ei şi vor zice: „Da frate! Poporul are dreptate, suntem prea mulţi! Care pleacă acasă şi renunţă la bani?”

Pe de altă parte Alexandru Ioan Cuza s-a comportat ca un tiran şi a intrat în istorie ca un democrat. Pe vremea lui Parlamentul era unicameral, dar deşi erau mai puţini, parlamentarii erau mai colţoşi. Când Alexandru Ioan Cuza s-a plictisit de schemele parlamentarilor pur şi simplu a trimis armata peste ei, a dizolvat legislativul şi a făcut o nouă constituţie. Iar această nouă constituţie era făcută la şmecherie: Camera Deputaţilor era formată din oameni voraţi de prostime, dar în Senat intrau oameni numiţi de domnitor – chestie care anula toate problemele viitoare şi era un model democratic absolut original. Intrarea armatei în Parlament pe vremea lui Cuza a dat măsura curajului parlamentarilor care au rupt uşile şi au sărit pe ferestre, răspândindu-se care încotro. Doar preşedintele Parlamentului, Lascăr Catargiu, a rămas la prezidiu şi i-a rugat pe oşteni să aştepte, că el e prezident şi nu putea pleca până nu-şi încheia procesul-verbal de şedinţă.

Susține presa independentă! O poți face nu doar prin donații, ci și bând bere. Cumperi bere TNR, fie online din magazinul nostru, fie din hypermarketurile Carrefour și ajuți astfel proiectul editorial Times New Roman. Să curgă berea!

Scris de GeorgeDamian | Tuesday, 29.07.2014 18:42 TNR Cultural