Vitejia bucureştenilor: se pot văicări până îl impresionează pe neamţ

După ce nemţii ne-au bătut în Primul Război Mondial, bulgarii lipiţi de ordonanţe pe lângă mareşalul Mackensen s-au gândit să facă pe vitejii şi au ocupat restaurantul Capşa din Bucureşti. Aici trebuie amintit curajul nemăsurat al bucureştenilor care au întâmpinat cu un dispreţ neţărmurit jaful practicat de nemţi şi de bulgari.

Superiori şi plini de sine, bucureştenii au privit nepăsători cum li se fura mobila din case şi mâncarea din căm[ri, fără să se coboare până la a pune pe picioare o mişcare de rezistenţă, o luptă de partizani sau măcar nişte prăpădite de sabotaje. Se ştie că bucureşteanul poate îndura orice, atâta vreme cât nu trebuie să muncească.

Flămânzi şi desculţi, bucureştenii n-au putut îndura totuşi câteva chestii. Prima a fost curăţarea capitalei de câinii vagabonzi, întreprinsă de nemţi după un plan simplu: orice câine fără stăpân găsit pe stradă era împuşcat pe loc. În acest caz, bucureştenii s-au manifestat din plin: i-au înjurat fără cruţare pe nemţi, mai ales când aceştia nu erau de faţă. A doua situaţie în care vitejii bucureşteni au arătat de ce sunt în stare a fost atunci când bulgarii au furat moaştele sfântului Dumitru. Târgoveţii de pe Dâmboviţa s-au adunat ciucure pe Dealul Patriarhiei, s-au pus în genunchi în praf şi au început să se jelească. Văicărelile şi gemetele bucureştenilor ameninţau să-i mâhnească din cale afară pe ocupanţii germani, ceea ce putea duce la scăderea spiritului combativ, aşa că mareşalul Mackensen a trimis de urgenţă o patrulă să recupereze sfântul furat de bulgari.

Se ştie că sfântul Dumitru se lasă greu când e scos în faţa credincioşilor – cu cât păcatele sunt mai mari, cu atât sfântul se lasă mai greu. Sfântul poate chiar să se lase atât de greu, încât nici nu poate fi urnit din loc. În epocă a existat o oarecare nedumerire: de ce nu s-a lăsat sfântul greu atunci când l-au furat bulgarii? Cert este că hoţomanii n-au ajuns cu racla decât până la Călugăreni, probabil că acolo sfântul s-a hotărât că îi place mai mult la Bucureşti decât la Sofia şi s-a lăsat greu. Alţii spun că de fapt bulgarii au făcut pană la maşină şi aşa i-au prins din urmă nemţii.

A apărut o bere mai bună decât TNR: bere TNR cu 30% reducere.

Scris de TNR
19 noiembrie 2013 09:52

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult